Massage praktijk de bron
Image default
Eten en drinken

Barista op locatie huren

Barista op locatie, zo maken zij een perfecte cappuccino!

Je komt ze regelmatig tegen op een evenement, een feestje of bij een beursstand, barista’s. De koffiespecialisten waarbij de koffie door de aderen lijkt te stromen. Maar hoe maakt die barista op locatie nou die perfecte cappuccino? In dit artikel leggen wij je haarfijn uit hoe ook jij de perfecte cappuccino maakt.

De perfecte cappuccino begint met goede espresso

Om de perfecte cappuccino te maken heb je natuurlijk eerst goede espresso nodig. Een barista werkt op locatie met de beste ingrediënten en apparatuur om zo de beste basis te maken voor iedere cappuccino en zo doe je dat: Gebruik hele bonen Vooraf gemalen koffie is al veel van de nodige aroma’s verloren. Wanneer bonen worden gemalen vervliegt 90% van de aroma’s binnen 20 minuten. Voor iedere koffie verse maling Om die nodige aroma’s dus in dat kopje koffie te krijgen, maal je de bonen pas wanneer je de koffie echt gaat zetten. Gebruik de juiste koffiemolen Voor de perfecte kop koffie is het belangrijk dat de koffiebonen worden gemalen en niet worden gesneden. Het verschil tussen molens die snijden en molens die echt malen is dat bij gemalen bonen de maling veel egaler is. Hierdoor geeft de gemalen koffie beter zijn smaak af. Gebruik de juiste hoeveelheid De sterkte van de koffie bepaal je met de verhouding tussen water en koffie. Om te beginnen kun je uitgaan van een verhouding van 7 gram koffie op 120ml water. Drink je de koffie liever iets sterker of minder sterk, pas dan de verhouding iets aan.

En nu een cappuccino zoals een barista op locatie

Hierboven heb je kunnen lezen hoe je een goede basis maakt voor een perfecte cappuccino. Nu kun je melkschuim toevoegen om tot de perfecte cappuccino te komen. We gaan in 9 stappen van een lege kop naar een heerlijke cappuccino.

  1. Zet een espresso in een grote cappuccino-kop met een inhoud van 160 ml.
  2. Vul een schoon roestvrijstalen kannetje tot ongeveer halverwege met zo’n 60 ml koude (3-4ºC), volle melk.
  3. Laat het stoompijpje van de espressomachine eerst even kort wat stoom afblazen voordat hij echt aan het werk moet. Laat vervolgens het stoompijpje tot op enkele centimeters van de bodem van het kannetje zakken.
  4. Zet het stoompijpje open en warm de melk op tot deze rustig wordt. Beweeg vervolgens de melkkan zodanig dat de stoomtuit net onder het melkoppervlak zit.
  5. Zodra de kan begint op te warmen (je kunt dit even voelen met je hand), breng dan de melkkan weer omhoog, zodat de stoomtuit weer bijna op de bodem zit.
  6. Door het kannetje nu een beetje schuin te houden, draait de melk rond. Zo creëer je schuim. Je kunt schuim maken tot een zo’n 30-40ºC. Daarna verwarm je de melk verder op.
  7. Verwarm de melk tot ongeveer 60-70ºC. Bij deze temperatuur komt de lactose in de melk vrij en krijgt deze een zoetige smaak. Verwarm de melk niet te lang door, want dan gaat de lactose karamelliseren en krijgt het een minder lekkere smaak.
  8. Haal nu de luchtbellen uit het schuim door het kannetje een aantal keer op de tafel te tikken.
  9. Schenk nu het schuim met een vloeiende beweging in de cappuccino kop op de espresso. Het schuim vermengt zich met het crèmelaagje van de espresso.

Is jouw cappuccino nu perfect?

Je hebt nu alle stappen gevolg en als het goed is heb je nu de perfecte cappuccino gezet. Wil je testen of jij ook een barista in de dop bent, leg dan een lepeltje op de schuimlaag van de cappuccino. Een goede cappuccino heeft een schuimlaagje waarop een lepeltje langzaam wegzakt.

https://www.barcompany.nl/