Massage praktijk de bron
Image default
Aanbiedingen

Gevaarlijke goederen per weg transporteren? Dan krijg je te maken met het ADR en VLG

Moet je gevaarlijke goederen per weg transporteren? Dan krijg je te maken met het ADR en VLG. Wat deze termen precies inhouden leggen wij je graag uit in deze blog. Daarnaast willen we kijken waar het vervoer van gevaarlijke goederen zoal aan moet voldoen. Ook vind je onderaan deze blog een tip voor het uitbesteden van het transport van gevaarlijke goederen aan een professional. Lees daarom snel verder!

 

Waar staan de afkortingen ADR en VLG voor?

 

ADR staat voor: ‘Accord européen relatief au transport international de marchandises Dangereuses par Route’. In het Nederlands: het internationale wegtransport van gevaarlijke goederen. Het ADR is een overeenkomst die geldt op Europees niveau. De regels, richtlijnen en voorschriften die hierin beschreven staan, gelden dus in alle Europese landen. Ook in Nederland hebben wij zo onze voorschriften en regels. De richtlijnen uit het ADR zijn dan ook terug te vinden in het Nederlandse reglement voor het Vervoer over Land van Gevaarlijke stoffen. Oftewel het VLG.

 

Je vraagt je nu misschien af wat er zoal onder ‘gevaarlijke stoffen’ wordt verstaan. Omdat de lijst ontzettend lang is, hebben wij hier de belangrijkste voor jou op een rijtje gezet. Het gaat grotendeels om giftige, ontplofbare, brandbare, bijtende of radioactieve stoffen. Of andere stoffen die gevaarlijk zijn voor gezondheid en/of milieu.

 

Waar moet het vervoer van gevaarlijke goederen zoal aan voldoen?

 

Uiteraard moet het voertuig waarin de gevaarlijke stoffen vervoerd worden aan strenge eisen en regels voldoen. Maar wist je dat er ook vrij strenge regels worden gesteld aan de bemanning van het voertuig tijdens het transport? De chauffeur moet bijvoorbeeld te allen tijde een officieel, niet-verlopen en geldig vakbekwaamheidscertificaat voor het ADR kunnen overhandigen. Daarnaast moet naast de chauffeur ook ieder ander bemanningslid weten hoe hij of zij het brandblusapparaat moet hanteren. En dat is dan nog maar een hele kleine greep uit alle regels en voorschriften.

 

Besteed je het transport van gevaarlijke goederen liever uit aan een professional?


We snappen het dat je het transport van gevaarlijke goederen het liefst uitbesteed aan een professional die goed op de hoogte is van al het reilen en zeilen omtrent het ADR. Door te kiezen voor een logistiek bedrijf als Melis Logistics, weet je zeker dat jouw ADR-transport in goede handen is. Neem eens een kijkje op de website voor meer informatie!

https://www.melislogistics.nl/