Massage praktijk de bron
Image default
Verbouwen

Tips voor het verbouwen van je woning

Wanneer je je woning wilt verbouwen, dan zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Allereerst natuurlijk de omvang van de verbouwing en ook de manier van financiering. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat het laten plaatsen van een aanbouw een flinke extra kostenpost met zich meebrengt. Waar het laten verbouwen van bijvoorbeeld je toilet vaak prima middels eigen financiële middelen kan worden gefinancierd, ligt dit bij een aanbouw natuurlijk wel heel anders. Om ervoor te zorgen dat je het verbouwen van je woning succesvol verloopt, hebben we een aantal handige tips voor je. Niet alleen over de omvang van de verbouwing.

Zorg dat je waar mogelijk zoveel mogelijk zelf doet

Ondanks dat je vandaag de dag de mogelijkheid tot je hypotheek verhogen voor verbouwing hebt, is het verstandig een groot deel van de werkzaamheden zelf uit te voeren. Vooral sloopwerkzaamheden kun je namelijk vaak prima zelf doen. Het is dan natuurlijk zonde om dit niet te doen. Het budget wat je hiermee bespaard, kun je dan gebruiken voor het verbouwen van je woning. Het slopen van muren, plafonds en andere zaken kun je prima op een zaterdag met een flinke groep vrienden doen. Wanneer je ze voorziet van wat eten en drinken, zijn ze vaak tevreden. Wel is het handig om de sloopwerkzaamheden vooraf in kaart te brengen, zodat je zeker weet dat je niet iets sloopt wat eigenlijk niet de bedoeling was.

Hergebruik materialen waar mogelijk

Niet alleen zorgt dit uiteindelijk voor een goedkopere verbouwing, ook is dit beter voor het milieu. Door te hergebruiken komt er minder afval en hoeft er minder nieuw gemaakt te worden, wat extra duurzaam is. PLuspunt: je weet bijna zeker dat je verbouwing bij de rest van het huis past!

Onderzoek de mogelijkheden van een bouwdepot

Het is mogelijk om de hypotheek te verhogen met een bouwdepot als onderpand, maar dit hangt af van de specifieke situatie en de regels van de hypotheekverstrekker. Sommige hypotheekverstrekkers zullen het gebruik van een bouwdepot als onderpand toestaan, terwijl anderen dit niet zullen doen. Het is belangrijk om te weten dat een bouwdepot als onderpand vaak wordt beschouwd als een risicovollere investering dan bijvoorbeeld een bestaande woning. Dit betekent dat de hypotheekverstrekker een hoger rentetarief zal hanteren, of zelfs weigeren om een hypotheek te verstrekken.

Zorg voor een goede planning

Een goede planning is cruciaal voor een succesvolle verbouwing. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om een goede planning te maken:

  • Bepaal uw doelen: Wat wilt u bereiken met de verbouwing? Is het om de waarde van uw huis te verhogen, meer ruimte te creëren of de esthetiek te verbeteren?

  • Maak een begroting: Maak een realistische begroting voor de kosten van de verbouwing, inclusief materiaalkosten, arbeidskosten en eventuele extra kosten zoals vergunningen of architectenkosten.

  • Kies een aannemer: Zoek een betrouwbare aannemer met een goede reputatie en referenties. Vraag om offertes van verschillende aannemers en vergelijk de prijzen en de inhoud van de offertes.

  • Maak een tijdschema: Maak een tijdschema voor de verbouwing, inclusief de verschillende fasen en de verwachte duur van elke fase. Houd er rekening mee dat verbouwingen vaak vertraging oplopen.

  • Communiceer met uw aannemer: Zorg dat u goed communiceert met uw aannemer en dat u op de hoogte bent van de voortgang van de verbouwing.

 

Verduurzaam je woning voor subsidie

Er zijn verschillende manieren waarop je je woning kunt verduurzamen om in aanmerking te komen voor subsidie. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Isolatie: Subsidie voor isolatie van uw woning is vaak beschikbaar om de energie-efficiëntie te verbeteren en de energiekosten te verlagen.

  • Zonnepanelen: Subsidie voor zonnepanelen is vaak beschikbaar om de opwekking van duurzame energie te stimuleren.

  • Energie-efficiënte verwarming: Subsidie voor de vervanging van oude verwarmingssystemen door energie-efficiëntere systemen, zoals warmtepompen, is vaak beschikbaar.

  • Duurzame daken: Subsidie voor het aanbrengen van duurzame daken, zoals groendaken of zonnedaken, is vaak beschikbaar.

  • Dubbel glas: Subsidie voor het plaatsen van dubbel glas kan beschikbaar zijn voor huiseigenaren.

Het is aan te raden om te informeren bij de overheid of gemeente waar je woont over de beschikbare subsidies voor verduurzaming van een woning. Ook kun je je verduurzamingsplannen bespreken met een energieadviseur of een subsidie-expert om te zien of je in aanmerking komt voor een subsidie.