Wat doen verloskundigen allemaal?
Als je zwanger bent dan kom je vroeg of laat in contact met de verloskundige. Dit begint bij het intakegesprek tijdens de zwangerschap en eindigt bij de laatste controle na de bevalling. Verloskundigen zijn de personen die je buiten je partner doorheen deze periode misschien wel het vaakste ziet. Maar wat doen ze eigenlijk allemaal? Wat zijn de taken van een verloskundige? We zetten de belangrijkste even op een rijtje.
Het begeleiden van de zwangerschap De belangrijkste taak van een verloskundige is om je tijdens de hele zwangerschap, de kraamperiode en de bevalling te begeleiden. Je kunt zelfs al voor de zwangerschap bij een verloskundige terecht voor tips en advies over hoe je zwanger kunt worden. Doorheen de zwangerschap bespreek je op regelmatige tijdstippen met de verloskundige jouw welzijn. Bovendien voert de verloskundige ook tal van controles uit om te controleren hoe het met jou en met de baby gaat, dit kan met behulp van een pretecho. Het is één van de taken van deze professional om eventuele complicaties tijdens de zwangerschap te voorkomen of te behandelen.
Overleg met de tweede lijn De verloskundige is vaak de eerste persoon die in contact komt met jou en met specifieke problemen tijdens de zwangerschap. Het is dan ook de persoon die snel overlegt met de tweede lijn als er een probleem is. Dit gaat concreet om overleg met bijvoorbeeld het ziekenhuis of een doorverwijzing naar arts of specialist. Zo kan de verloskundige je onder andere doorverwijzen naar fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers of gewoon de eigen huisarts.
Tijdens de zwangerschap Hoe vaak je tijdens jouw zwangerschap in contact komt met verloskundigen hangt eigenlijk sterk af van praktijk tot praktijk. Als vuistregel kan je rekenen op zo’n tien tot veertien afspraken. In het begin van de zwangerschap spreek je om de vier weken af en naarmate je dichter bij de bevalling komt volgen de afspraken sneller en sneller op elkaar. Tijdens dergelijke afspraken krijg je advies en informatie over die bepaalde periode van de zwangerschap. Daarnaast wordt er ook een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Dit bestaat uit het meten van de bloeddruk, het opmeten van de buik, voelen hoe groot de baarmoeder is en tegen het einde van de zwangerschap voelen hoe de baby ligt.
Bij de bevalling De verloskundige is ook aanwezig bij de bevalling. Kies je voor een poliklinische bevalling? Dan gaat hij of zij mee richting het ziekenhuis. Beval je thuis? Dan is de verloskundige aanwezig om de begeleiding op zich te nemen. Dat gaat concreet om in de gaten houden hoe de bevalling verloopt, het meten van de ontsluiting, het luisteren naar het hartje van de baby en het signaleren vanaf wanneer er tweedelijnszorg nodig is.
|