Massage praktijk de bron
Image default
Woningen

Duurzaam wonen

Bij de aankoop van een nieuw huis is het tegenwoordig populair om meteen zonnepanelen te laten plaatsen. Ook het verduurzamen van je huidige woning is natuurlijk mogelijk. Door zonnepanelen te gebruiken bespaar je zowel het klimaat als je eigen portemonnee. De energiekosten zijn de afgelopen jaren ontzettend gestegen, het is dus niet gek dat er naar alternatieven gezocht wordt. Zonnepanelen zijn hartstikke duurzaam, ze doen niet aan luchtvervuiling omdat ze geen brandstoffen uitstoten. Ze worden enkel gebruik op een natuurlijke manier, de stroom wordt namelijk opgewekt met behulp van de zon.

De werking van zonnepanelen

Je hebt ze vast wel eens op de daken zien liggen, die grote blauwe platen. Deze panelen bestaan uit zonnecellen, deze cellen worden ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd. Zij vangen het daglicht op en zetten dit om naar gelijkstroom. Deze stroom is echter nog niet te gebruiken in huishoudens. Daarom worden zonnepanelen voorzien van een omvormer, deze kan de gelijkstroom letterlijk omvormen tot wisselstroom. Dit is de elektriciteit die we in de normale huishoudens kennen.

Levensduur en vermogen

De meeste installateurs van zonnepanelen geven een garantie van 25 jaar bij de zonnepanelen. Naarmate deze leeftijd nadert, zakt het rendement van de panelen. Fabrikanten van zonnepanelen zijn de verkopers verplicht te voorzien van een opbrengstgarantie die zij vervolgens weer kunnen meegeven aan de kopers. In de opbrengstgarantie staat bijvoorbeeld dat de zonnepanelen na 10 jaar nog minimaal 90% rendement moeten kunnen opleveren. Na 25 jaar moet dit rendement nog op 80% liggen.

De ligging

Uiteraard geldt bij zonnepanelen dat hoe meer zon ze ontvangen, hoe meer rendement volgt. Je dak moet dus geschikt zijn voor panelen. Wanneer de zonuren laag zijn door bijvoorbeeld veel schaduw, ligt het rendement een stuk lager. In een ideale situatie ligt het dak op je huis van oost naar west. Zo heb je vrijwel de hele dag de zon op je dak staan en leveren de zonnepanelen jou het meeste op.