Massage praktijk de bron
Image default
Eten en drinken

Gegrilde wortel, biefstuk en rode ui met pittige vissaus

Dit gerecht is ontstaan terwijl ik op de boerderij aan het werk was en op een zomeravond aan het grillen was. Op de een of andere manier belandde er een wortel op de gril en de rest was geschiedenis. Voor de beste uitkomst van dit recept kunt u het beste verse rode uien kopen, dan smaakt het nog beter!

Ingrediënten

Pittige Vissaus:

  • 60 ml vissaus
  • 10 g gehakte, zonder zaadjes, verse hete chilipepers (gebruik een mix van kleuren)
  • 60 ml witte wijnazijn
  • 4 grote teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels suiker

Gegrilde wortelen, biefstuk en rode ui:

  • 3/4 pond steak (skirt, liesstuk, rib-eye of een andere stuk goed voor grillen)
  • Koosjer zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 225 g bijgesneden en geschilde wortelen (laat heel als ze erg slank zijn of split in de lengte als ze groter zijn)
  • 1 grote rode ui, in dikke plakken gesneden
  • 50 g gemengde verse kruiden (zoals platte peterselie, munt, bieslook, dille, kervel, basilicum, zelfs baby rucola)
  • 3 grote partjes limoen
  • Extra vergine olijfolie

Bereiding

Maak de pittige vissaus: roer alles in een kleine kom door elkaar tot de suiker is opgelost. Voeg 60 ml water toe en roer opnieuw. Proef en pas aan zodat je een intense zoet-zout-zuur-heet balans krijgt. Maak dit idealiter een dag van tevoren, proef en pas de smaakmakers op de tweede dag aan. De hitte van Chili zal waarschijnlijk sterker worden. De saus is een maand of twee houdbaar in de koelkast.

Kruid de steak met 1 theelepel zout en een paar snufjes peper. Zet opzij.

Verwarm een gasgrill tot medium.

Led de wortelen en uien plakken op de grill en kook, regelmatig kerend, tot ze zacht en een beetje bruin beginnen te worden (de wortelen moeten ongeveer zo zacht zijn als een gekookte biet, en de uien moeten heel zacht en sappig zijn), ongeveer 15 minuten.

Verhoog het vuur tot middelhoog, dep al het vocht van de biefstuk en voeg het toe aan de grill. Kook tot rare tot medium-rare, 3 tot 5 minuten per kant, afhankelijk van hoe dik het is. Kook het niet te gaar! Terwijl je de biefstuk grilt, moet je ervoor zorgen dat de wortels en uien niet te gaar worden – een paar donkere randen zullen echter niet zo erg zijn.

Haal nu alles van de grill. Laat de biefstuk rusten terwijl je de wortelen schuin in lange plakjes snijdt en de uienringen doormidden snijdt – het is goed als ze op dit punt uit elkaar vallen.

Nadat de steak minimaal 5 minuten heeft kunnen rusten, snijdt u deze tegen de richting in schuin ten opzichte van de snijplank in dunne reepjes. Stapel de biefstuk, uien en wortelen in een grote kom en giet er 60 ml van de pittige vissaus en alle steak sappen die zich hebben opgehoopt bij. Hussel, proef en voeg meer saus toe als je wilt zodat de smaken helder en heerlijk zijn.

Meng de verse kruiden voorzichtig in een kleine kom met het sap van een limoenpartje, een beetje zout en peper en een klein scheutje olijfolie. Spatel de verse kruiden salade voorzichtig door de steak salade.

Serveer met een partje limoen en meer saus ernaast.

Neem eens een kijkje op aardappelshop.nl hier kunt u verscheidene producten voor onder andere dit recept verkrijgen.