Massage praktijk de bron
Image default
Woningen

Koken op keramisch, inductie of gas?

Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om je eten te bereiden in de keuken. Je kunt je kookplaat helemaal aanpassen naar jouw wensen en aan laten sluiten op de stijl van je keuken. Elke kookplaat heeft zijn voor- en nadelen. Als je niet helemaal op de hoogte bent van de verschillende mogelijkheden, leggen wij graag het verschil voor je uit!

Keramisch koken

Een keramische kookplaat heeft vaak een strak, zwart design wat je in veel moderne keukens terugziet. Het is gekenmerkt door de rode gloed op de plaat wanneer er gekookt wordt. Op de verschillende kookzones worden de elementen verwarmd waarna je de pannen kunt opwarmen. Een groot voordeel van een keramische kookplaat is dat het een vlak oppervlakte is, deze zijn heel gemakkelijk schoon te maken. Een keramische kookplaat gaat ook langer mee dan een gasfornuis of inductiekookplaat. Een nadeel van een keramische kookplaat is dat er een aparte groep in de meterkast voor moet aangemaakt worden. De aanschaf van een keramische kookplaat kan zo een stuk duurder uitvallen.

Inductie koken

Qua kookplaat lijkt het keramisch koken en het inductie koken veel op elkaar. Het grootste verschil zit in de verwarmingselementen. Bij een inductie kookplaat worden de pannen verwarmd door een magnetisch veld. Daardoor warmt de kookplaat zelf nauwelijks op, de kans dat je jezelf dus verbrand aan de kookplaat is minimaal. Inductie kookplaten hebben nauwelijks tijd nodig om pannen te verwarmen, ze kunnen binnen 20 seconden al op temperatuur zijn. Een nadeel van inductie koken is dat je enkel pannen kunt gebruiken die geschikt zijn voor inductie koken. Dit omdat de pannen worden verwarmd door een elektromagnetische straling, dat ook in de pannen verwerkt zit.

Gas koken

Deze klassieke vorm van koken zie je tegenwoordig steeds minder verschijnen in de duurzame keuken. Met deze vorm kook je nog altijd gemakkelijk en snel. Doordat je nog de fysieke vlammen onder de pan kunt zien, geeft het een gevoel van vertrouwen. Verder is de aanschaf van een gaskookplaat de goedkoopste optie van de drie. Maar aangezien de gasprijzen tegenwoordig ontzettend hoog zijn, is het koken op gas wel een stuk duurder geworden dan de andere bovenstaande opties.