Massage praktijk de bron
Image default
Boeken en Tijdschriften

olie- of watersteen als slijpsteen?

Wat is een goede slijpsteen

Om je messen te slijpen zijn er veel verschillende slijpstenen verkrijgbaar. Kijk maar eens naar de eerste de beste slijpwinkel en ondervind zelf hoe moeilijk het is om een keuze te maken. Een van de opties die je krijgt is om te kiezen tussen een oliesteen of een watersteen. Ik zal je met behulp van wat argumenten duidelijk maken welke steen het beste in jouw straatje thuis hoort.

Watersteen als slijpsteen

Een watersteen is een van de modernere oplossingen als het gaat om het handmatig slijpen van je gereedschap. Deze stenen zijn namelijk opgebouwd uit hele kleine slijpmoleculen die tijdens het slijpen zullen loslaten van de watersteen, waardoor er telkens nieuwe slijpmoleculen bloot worden gesteld om te slijpen. Dit zorgt ervoor dat waterstenen erg snel slijpen, maar helaas heeft ieder voordeel zijn nadeel. Doordat er telkens kleine slijpmoleculen van de steen loslaten, zal de steen sneller hol worden en moet het daardoor weer gevlakt worden. Het vlakken van je slijpsteen hoeft niet duur te zijn, maar is wel kostbaar voor je slijpsteen.

Oliesteen als slijpsteen

Als je voor een oliesteen wilt kiezen, dan zal dit in eerste instantie waarschijnlijk komen door de prijs. Oliestenen zijn namelijk een stuk goedkoper dan de meeste waterstenen. Behalve dat deze stenen goedkoper zijn, zullen ze ook nog eens langer mee gaan. Oliestenen laten namelijk minder slijpmoleculen los tijdens het slijpen. Het voordeel hiervan is dat de oliesteen minder onderhoud nodig heeft en daardoor dus ook een langere levensduur heeft. Het nadeel van de oliesteen is daarentegen wel dat ze minder snel slijpen dan de watersteen.

Wat is nou de beste slijpsteen?

Dus na het lezen van bovenste stukken kan je misschien een beetje concluderen wat voor jou nou de beste slijp optie is. Wil je snel iets kunnen slijpen of heeft jouw gereedschap door het hoge kwaliteit staal gewoon een snelle slijpsteen nodig? Dan moet je zeker voor een watersteen kiezen. Zoek je daarentegen een slijpsteen die jouw gereedschap een goed gepolijste rand geeft, en maakt het je niet uit dat dit wat langer duurt? Dan moet je kiezen voor een oliesteen. Er zijn genoeg opties voor beide keuzes om jouw slijpprobleem op te lossen.

 

http://www.bnnvara.nl