Massage praktijk de bron
Image default
Sport

Creatine

Je loopt door de sportschool als een beginnende sporten of je sport al een tijdje maar je hoort steeds andere medesporters praten over gebruik jij creatine? Welke creatine gebruik je? En je denkt bij jezelf misschien wel waar hebben ze het over. We leggen verder voor je uit wat creatine is.

Wat is creatine?

Je zou het misschien wel gek vinden maar creatine is stof die in je eigen lichaam geproduceerd wordt. Het stofje wordt aangemaakt in je lever en nieren aan de hand van andere stoffen.

 We consumeren het zonder dat je het door hebt haast dagelijks, dat komt omdat creatine in vlees en vis zit. Creatine is dus een handig supplement om het de bepaalde stoffen binnen te krijgen. Let wel op! Het is niet een vervangend product voor vlees en vis.

 

Wat doet creatine?

Nu je weet wat creatine is leggen we je uit wat het met je lichaam doet. Creatine zorgt ervoor dat je je meer energie krijgt in je spieren waardoor je meer herhalingen en of zwaarder gewicht kan doen. Je raakt er minder snel vermoeid van waardoor je training minder zwaar er uit gaat zien. Creatine neemt ook vocht vast. Daar bedoelen ze mee dat aan de hand van creatine je water vast houdt in je spieren. Een leuk pluspuntje daarvan is dat je spieren er dan ook groter uit gaan zien. Een nadeel daarvan is wel dat je dan wat zwaarder wordt.

 

Hoe gebruik je creatine?

Als je het voor het eerst wilt gaan gebruiken zeggen sommige mensen dat je eerst een laadfase moet doen. Daar bedoelen ze mee dat je de eerste 5 dagen 15-20 gram creatine consumeert. Dit is eigenlijk een verkooptruc zodat je creatine sneller op raakt en dus nieuwe koopt. Het zou wel kunnen voorkomen dat je sneller resultaat zou gaan zien. Je lichaam kan ook maar een aantal gram creatine innemen. De rest wordt daarom niet opgeslagen en gaat via het urineren er weer uit. Het consumeren van creatine kan worden gedaan door het te mengen door water en dan op te drinken. Het maakt in principe niet uit wanneer je het neemt als je het maar consistent dagelijks neemt.

https://www.bodystore.nl/sportvoeding/fitness-supplementen/creatine