Massage praktijk de bron
Image default
Zorg

De geschiedenis van acupunctuur: hoe de oude Chinese geneeswijze ontstond

Acupunctuur is een oude Chinese geneeswijze die al duizenden jaren wordt gebruikt om allerlei aandoeningen te behandelen. Deze alternatieve geneeswijze maakt gebruik van dunne naalden die op specifieke punten op het lichaam worden geplaatst om de energiebalans te herstellen. In de westerse wereld wordt acupunctuur steeds populairder, maar hoe is deze geneeswijze eigenlijk ontstaan? Hieronder bespreken we de geschiedenis van acupunctuur en hoe deze oude geneeswijze toen werd uitgevoerd.

De oorsprong van acupunctuur

Acupunctuur is een oude Chinese geneeswijze die al duizenden jaren bestaat. Er wordt aangenomen dat acupunctuur al meer dan 5000 jaar geleden werd gebruikt. De oorspronkelijke Chinese teksten over acupunctuur dateren uit de Han-dynastie (206 v.Chr. tot 220 n.Chr.). Deze teksten beschrijven hoe acupunctuur werd uitgevoerd en welke punten op het lichaam werden behandeld.

Hoe acupunctuur toen werd uitgevoerd

In de oude China werd acupunctuur voornamelijk uitgevoerd met behulp van bamboenaalden of gouden en zilveren naalden. Deze naalden werden in specifieke punten op het lichaam geplaatst en soms bewogen om de energiebalans te herstellen. De acupuncturisten geloofden dat ziekte en pijn het gevolg waren van een blokkade van de energiebanen in het lichaam, en dat door deze blokkades te verwijderen, de gezondheid kon worden hersteld. Lees meer op de website

De ontwikkeling van acupunctuur

In de loop der eeuwen heeft acupunctuur zich verder ontwikkeld. In de Song-dynastie (960-1279) werden de eerste boeken over acupunctuur geschreven, waarin beschreven werd hoe deze geneeswijze uitgevoerd moest worden. Deze boeken beschreven ook de verschillende acupunctuurpunten en -technieken die gebruikt werden. Tijdens de Ming-dynastie (1368-1644) werden de eerste afbeeldingen van acupunctuurpunten en -technieken gemaakt. Dit hielp acupuncturisten om de juiste punten te identificeren en te behandelen.

 

In de moderne tijd, werd acupunctuur in de westerse wereld geïntroduceerd in de jaren 1970 en 1980. Sindsdien is het steeds populairder geworden. Er zijn veel studies uitgevoerd naar de effectiviteit van acupunctuur en er zijn veel acupuncturisten opgeleid. Er zijn ook veel verschillende soorten acupunctuur ontwikkeld, zoals auriculotherapie, electro-acupunctuur, en laser-acupunctuur.