Massage praktijk de bron
Image default
Architectuur

De mooiste monumenten in Nederland

Voordat we natuurlijk zomaar kunnen vertellen wat nou de mooiste monumenten in Nederland zijn, zullen we eerst moeten definiëren wat nou een monument is. In principe kan een monument ‘zomaar’ een gebouw, huis, brug, park of beeld zijn. Het heeft een bepaalde culturele, historische of wetenschappelijke waarde, of het is natuurlijk gewoon heel erg mooi. Nederland heeft door de jaren heen flink wat monumenten gespaard in het monumentenregister, in totaal heeft Nederland nu ongeveer 62.000 rijksmonumenten. In deze blog vertellen wij welke nou de mooiste zijn om te bezoeken.

Paleis op de Dam

Ruim 150 jaar na de bouw van dit originele stadhuis, midden in Amsterdam, werd dit gebouw omgetoverd tot paleis. Sindsdien behoort het Paleis op de Dam toe aan het Nederlandse koningshuis. Wanneer je vanuit het Centraal Station in Amsterdam richting de Dam loopt, is dit het eerste gebouw wat je opvalt. Het bevindt zich midden op een enorm plein en werd van 1655 tot aan met 1815 gebruikt als stadhuis.

Domkerk

We gaan van Amsterdam naar Utrecht. In het hart van het centrum staat de Domkerk, gebouwd in 1254. Wanneer je voor 2025 de kerk wilt gaan bezoeken of fotograferen, hebben wij slecht nieuws voor je. De kerk staat namelijk al sinds 2019 in de steigers voor een grote renovatie, dit duurt nog een aantal jaar. Desalniettemin is de Dom een prachtig monument om zowel rondom als van binnen te bekijken. Met zijn 112 meter is het de hoogste kerktoren van Nederland

Van Nelle fabriek

Dit is zeker een van de merkwaardigste monumenten in de lijst. In de Van Nelle Fabriek in Rotterdam werd vroeger koffie, thee en tabak geproduceerd. De bouw van deze fabriek was de start in Nederland voor de nieuwe bouw. Er werd niet alleen aandacht besteed aan de functionaliteit, wat destijds voorop stond, ook aan de werkomstandigheden moest gedacht worden. Vandaar dat deze iconische fabriek centraal staat voor veel lucht, licht en hygiëne.

Paleis Het Loo

Dit paleis, gelegen in Apeldoorn, staat vooral bekend om haar prachtige tuinen. In dit prachtige kasteel hebben veel leden van de Koninklijke familie gewoond, prinses Margriet was de laatste die in 1977 vertrok. Dit paleis, waar de Koninklijke familie ook geregeld te vinden is, is het absoluut de moeite waard om eens te bezoeken!

Nederland barst van de mooie monumenten! Veel van deze monumenten zijn kastelen, waarvan de meeste te bezichtigen zijn.