Massage praktijk de bron
Image default
Zorg

Hoe vind ik een therapeut?

Hoe vind ik een therapeut die bij mij past? En waar moet een goede therapeut aan voldoen?

Hoe vind ik een therapeut: je bent op zoek naar een therapeut die bij je past. Je wil je persoonlijke verhaal niet zomaar aan een vreemde vertellen in de hoop dat hij of zij je kan helpen met je probleem. In dit artikel vertellen we je hoe de zoektocht naar een therapeut verloopt. Ik geef je tips en aanwijzingen hoe jij op een manier die bij je past een therapeut kan vinden die het beste bij je past.

Hoe vind ik een therapeut: Wat betekenen al die keurmerken aan de muur?

Er zijn erg veel therapeuten in Nederland. Je hebt goede therapeuten, maar ook zeker slechte therapeuten en alles wat daar tussenin zit. Op internet zijn weinig reviews te vinden, omdat mensen liever niet vertellen dat ze bij een therapeut zijn geweest.

Veel therapeuten hebben verschillende keurmerken op hun website staan. Ze zijn aangesloten bij verschillende instanties. Dit zijn allemaal verenigingen die dure oorkondes en emblemen uitdelen. Hoe meer plaatjes hoe beter, zou je denken. Als cliënt denk je dan waarschijnlijk dat je goed zit. Het bewijs hangt namelijk aan de muur of staat op de site. Dit zegt vaak helemaal niks. Ook de jaren ervaring zeggen vaak niets over de bekwaamheid van een therapeut.

Daarnaast maken we het nog verwarrender: de ervaringen van anderen zeggen vaak niets over de vraag of die therapeut goed bij jou past. Therapeuten zijn daarin net mensen, voor de een kan een therapeut geweldig zijn en voor de ander totaal niet. Zoals het bij mensen ook werkt is de eerste indruk die je van iemand krijgt erg belangrijk. Dit begint al via het eerste mailtje of het eerste telefoontje. Hoe staat een therapeut je bijvoorbeeld te woord? Krijg je persoonlijk contact met de therapeut of gaat dit via allerlei omwegen en formulieren? Bij welke manier voel jij je het prettigst? Hoe vind ik een therapeut die bij mij past? Hieronder geef ik je tips hoe je de Juiste Therapeut vindt.

Tip: bedenk van tevoren wat voor therapeut jij denkt nodig te hebben. Wat moet diegene in huis hebben om jou een veilig gevoel te geven?

Vraag eerst of je een vrijblijvend kennismakingsgesprek mag voeren. In dit gesprek leer je elkaar al een beetje kennen. Dit gesprek is vaak al genoeg om een bepaalde indruk van de therapeut te krijgen en om voor jezelf te bepalen of het een match is. Vraag in dit gesprek alles wat je wilt weten van de therapeut. Vertel de therapeut wat je problemen zijn en wat je wil oplossen. Vertel daarnaast wat je verwachtingen van de therapeut zijn. Geef aan wat je wil bereiken in de sessies. Geef aan het einde van het kennismakingsgesprek aan dat je alles nog even wil laten bezinken en dat je er een andere keer op terug komt. Er zijn ook therapeuten die niet open staan voor een kennismakingsgesprek, dan kun je jezelf afvragen of deze persoon wel de juiste therapeut voor jou is. 

Tip: probeer duidelijk te krijgen waar je op hoopt. Wat zijn dingen die er in de sessies moeten gebeuren en kan deze therapeut aan die verwachtingen voldoen? 

De therapeut die het beste bij jou past, is de therapeut die jou het gevoel heeft dat hij of zij je verder kan helpen. We weten inmiddels van langlopend onderzoek uit de Verenigde Staten dat een van de beslissende factoren in het slagen van de therapie het contact tussen therapeut en cliënt zelf is. Met andere woorden: als jij een therapeut hebt die jou veilig laat voelen en waar je je prettig bij voelt, dan zal de therapie een grotere kans op slagen hebben. 

Tip: vraag of je tijdens het kennismakingsgesprek aantekeningen mag maken of dat je het gesprek mag opnemen. Op deze manier kan je naderhand alles op je gemak terug luisteren of nalezen.

Als laatste wil ik je meegeven dat het vinden van de juiste therapeut veel tijd en moeite kost. Als je jezelf die tijd en moeite kan gunnen, ben je al aan het therapeutische proces begonnen.

Op de Juiste Therapeut vind jij gemakkelijk binnen enkele stappen een therapeut die bij jou past.

Hoe vind ik een therapeut: veel geluk en succes met je zoektocht! Mochten er nog onduidelijkheden zijn of je hebt hulp nodig, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen.

 

https://dejuistetherapeut.nl/