Massage praktijk de bron
Image default
Aanbiedingen

Usenet: weet jij er alles van?

Usenet, ook wel bekend als nieuwsgroepen, netnews of news, is een wereldwijd netwerk waar men bestanden en data kan uitwisselen. Het staat voor Unix User Network. Het begon als plek om tekstberichten uit te wisselen, maar is steeds meer veranderd naar een plek om binaire bestanden uit te wisselen. Je plaatst een bestand in een bepaalde nieuwsgroep, die zich richt op een specifiek onderwerp of thema. Via het medium wordt er gediscussieerd over onderwerpen, er worden vragen gesteld en beantwoord en er worden bestanden gedeeld. Het gaat hierbij dan om afbeeldingen, muziek en andere zaken, Wanneer het copyright hierop wordt geschonden is dit illegaal. 

De geschiedenis

Het is opgericht rond 1980, door twee mannen van de Duke University. Op dat moment bestond het internet nog niet. Veel mensen hadden op dat moment wel computers met een ander besturingssysteem, waarmee men kon bellen over de telefoon. Hiervoor werd het UUCP protocol gebruikt, dat ook voor dit medium werd gebruikt in het begin. Later werd er overgeschakeld op het NNTP protocol, zodat het ook via het internet kan. Daar wordt op dit moment nog steeds gebruik van gemaakt.

De techniek

In technische zin is het een verzameling van protocollen en afspraken voor het uitwisselen van berichten. Hierbij wordt er ook gedefinieerd welke metadata er in de vorm van headers aan de berichten worden gekoppeld. Een van headers is de nieuwsgroep, een andere het onderwerp van het bericht enzovoorts. Via het netwerk van duizenden servers ter wereld, die alleen worden gebruikt voor Usenet, worden de berichten verspreid. 

Verschillende nieuwsgroepen

Alle content die wordt geplaatst op Usenet wordt georganiseerd in categorieën, onder de noemer nieuwsgroep. Deze zijn op basis van hiërarchie ingedeeld, wat wil zeggen dat de meeste berichten een reactie zijn op andere berichten. Om toegang te krijgen tot een nieuwsgroep moet je vaak maandelijks betalen. Via internet is vaak weinig te vinden qua Usenet, hoewel internetproviders wel zeer beperkt toegang geven tot de servers. Er worden binaire bestanden doorgegeven, wat het aantrekkelijk maakt voor het illegaal doorgeven van bestanden. Je kunt namelijk ook anoniem uploaden en downloaden via dit medium. Dat is het nadeel van dit fenomeen.

https://www.vipernews.com/nl/