Massage praktijk de bron
Image default
Zorg

Waarom zelfvertrouwen goed is voor jouw welzijn

Mensen met een gezonde dosis zelfvertrouwen zijn niet bang om nieuwe dingen uit te proberen. Ze accepteren zowel de goede als minder goede eigenschappen van zichzelf en zijn tevreden over hun eigen kwaliteiten. Heb je echter weinig zelfvertrouwen, dan ben je ontevreden over jezelf. Meestal hebben deze mensen geen doel in hun leven, voelen ze zich niet geliefd en hechten ze weinig waarde aan zichzelf. Voor hen is het belangrijk om hun zelfvertrouwen te vergroten, omdat dit hun leven een stuk makkelijker én aangenamer maakt. Gelukkig is het zo dat je zelfvertrouwen kunt aanleren.

Wat zorgt er onder andere voor dat je weinig zelfvertrouwen hebt?
Elk mens heeft 5 basisbehoeften nodig: veiligheid, erkenning en waardering, lichamelijke behoefte, liefde en groei. Voldoet ons leven aan deze basisbehoeften, dan voelen wij ons een volwaardig mens. Ontbreekt er echter één of meer behoeften, dan zal het vertrouwen in onszelf en soms ook de mensen om ons heen, gaan wankelen. We gaan dan bijvoorbeeld op een negatieve manier over onszelf denken. Voorbeelden zijn: ik ben lelijk, ik kan niets, ik ben niet goed genoeg of niemand houdt van mij. Dit noemen we belemmerende gedachten. Gedachten die niet waar zijn, maar die we onszelf ingeprent hebben.

Gedachten zijn geen feiten!
Het belangrijkste is die negatieve gedachten over jezelf zo snel mogelijk kwijt te raken. Maar hoe doe je dat? In het artikel ‘Je zelfvertrouwen vergroten? Zorg voor de beste versie van jezelf’ Op de website van Ruud Meulenberg lees je niet alleen over de oorzaak van weinig zelfvertrouwen en de invloed van je omgeving hierop, maar krijg je 10 zeer nuttige tips om ermee om te gaan. Heb jij ook weinig zelfvertrouwen, dan zal ik dit artikel zeker lezen. Het ontbreken van zelfvertrouwen kan namelijk leiden tot een overmaat aan stress en zelfs een burn-out. Voorkomen is beter dan genezen!