Massage praktijk de bron
Image default
Aanbiedingen

Welke vorm van hockey kies jij?

Hockey is een populaire sport die in verschillende vormen wordt gespeeld over de hele wereld. Er zijn vier hoofdvarianten van hockey: veldhockey, zaalhockey, streethockey en ijshockey. Elke variant heeft zijn eigen regels, speelveld en kenmerken. Hieronder leggen we de verschillen tussen deze vier vormen uit.

 

Veldhockey

 

Veldhockey is de meest gespeelde vorm van hockey. Het wordt gespeeld op een groot grasveld of kunstgrasveld. Elk team heeft elf spelers op het veld. Het spel begint met een afslag in het midden van het veld en het doel is om de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. Het team dat aan het einde van de wedstrijd de meeste doelpunten heeft gemaakt, wint de wedstrijd.

 

Een belangrijk kenmerk van veldhockey is dat spelers de bal alleen met de platte kant van hun stick mogen raken en niet met de bolle kant. Bij overtredingen krijgt de tegenstander een vrije slag en bij ernstige overtredingen krijgt de tegenstander een strafcorner.

 

Zaalhockey

 

Zaalhockey wordt gespeeld in een zaal. Elk team heeft zes spelers. Het doel van het spel is hetzelfde als bij veldhockey: de bal in het doel van de tegenstander krijgen. Het speelveld is kleiner dan bij veldhockey en er zijn muren rondom het veld, waardoor de bal altijd in het spel blijft.

 

Een belangrijk kenmerk van zaalhockey is dat de bal nooit hoger mag komen dan 30 cm, anders krijgt de tegenstander een vrije slag. Ook is het niet toegestaan om de bal met de bolle kant van de stick te spelen.

 

Streethockey

 

Street Hockey is een informele vorm van hockey die vaak op straat wordt gespeeld. Het kan worden gespeeld met een officiële hockeybal of met een zachte bal. Er zijn geen vaste regels en elk team kan zijn eigen regels bepalen. Het speelveld kan variëren van een parkeerplaats tot een verlaten weg. Er zijn meestal hockeydoeltjes of de bal kan worden gespeeld tussen obstakels zoals prullenbakken of fietsen.

 

Een belangrijk kenmerk van straathockey is dat het toegankelijk is voor iedereen en dat er geen speciale uitrusting nodig is.

 

IJshockey

 

IJshockey is een snelle, fysieke sport die op ijs wordt gespeeld. Elk ijshockeyteam bestaat uit zes spelers. Het doel van elk team is om de puck in het doel van de tegenstander te krijgen. 

 

Een belangrijk element van IJshockey is dat het wordt gespeeld op een ijsbaan die ongeveer 60 meter lang en 30 meter breed is. Het ijs wordt omringd door een boarding, waar spelers tegenaan kunnen schieten of elkaar tegenaan kunnen bodychecken.

 

Elke vorm van hockey heeft zijn eigen unieke kenmerken en regels. Of je nu op zoek bent naar een formele competitie of een informele pot op straat, er is altijd een variant van hockey die bij jou past.