Massage praktijk de bron
Image default
Dienstverlening

Hieronder hebben we verschillende classificaties binnen psychologie opgelijst

Gezondheidspsychologie
Gezondheidspsychologie wordt ook gedrags- of medische psychologie genoemd.

Het bekijkt hoe gedrag, biologie en sociale context ziekte en gezondheid beïnvloed.

Een dokter kijkt vaak eerst naar de biologische redenen van een ziekte, maar een gezondheidspsycholoog zal focussen op de hele persoon en wat hun gezondheidsstatus beïnvloed. Dit kan de socio-economische status, opleiding en achtergrond bevatten, alsook het gedrag dat een impact kan hebben op de ziekte, zoals toestemming tot instructies en geneesmiddel.

Gezondheidspsychologen werken meestal samen met andere medische professionals in een klinische omgeving.

Neuropsychologie
Neuropsychologie bekijkt de structuur en functie van de hersenen in verhouding tot gedrag en psychologische processen. Een neuropsychologie kan ingeroepen worden als een ziekte laesies in de hersenen veroorzaakt en bij testen die elektronische activiteit in de hersenen meten.

Een neuropsychologische evaluatie wordt gebruikt als een persoon gedragsproblemen kan krijgen als er hersenschade vermoed wordt of vastgesteld is, zoals bij een beroerte.

De resultaten kunnen ervoor zorgen dat een dokter een behandeling geeft die de persoon helpt om mogelijke verbeteringen in gedane cognitieve schade te verbeteren.

Beroepspsychologie
Gelukkige collega’s
In een bedrijfsomgeving, kan een psycholoog helpen bij het boosten van de productiviteit en werknemers te behouden.
Beroeps- of organisatiepsychologen zijn betrokken in het beoordelen en aanbevelingen maken over de prestaties van mensen op het werk en in training.

Ze helpen bedrijven efficiëntere manieren te vinden om te functioneren en te begrijpen hoe mensen en groepen zich op het werk gedragen.

Deze informatie kan efficiëntie, doeltreffendheid, job tevredenheid en het behoud van werknemers helpen verbeteren.

Sociale psychologie
Sociale psychologie gebruikt wetenschappelijke methodes om te begrijpen hoe sociale invloeden impact hebben op het menselijk gedrag. Het probeert gevoelens, gedrag en gedachten beïnvloed worden door echte, ingebeelde of indirecte aanwezigheid van andere mensen.

Een sociale psycholoog kijkt naar groepsgedrag, sociale perceptie, non-verbaal gedrag, conformiteit, agressie, vooroordelen en leiderschap. Sociale perceptie en sociale interactie worden gezien als de sleutel tot het begrijpen van sociaal gedrag.

Andere takken omvatten het leger-, klanten-, onderwijs-, multiculturele en omgevingspsychologie. Het aantal takken blijft groeien.

Depsycholoog.nl- psychologen Groningen

https://www.depsycholoog.nl/groningen