Verstuikte enkels komen vaak voor en herhaalde verstuikingen kunnen leiden tot een gezwollen, pijnlijke enkel, problemen bij het lopen op ruwe grond en het risico op nieuwe verwondingen. De fysiotherapeut begint met de vraag: Hoe is de blessure ontstaan? Was er sprake van een hoge mate van kracht? Wat gebeurde er daarna – kon de patiënt lopen of ging hij naar het ziekenhuis? Was er een röntgenfoto? Bekijk eens fysiotherapeut Eindhoven.

Hoe erg het gewricht is beschadigd, blijkt uit de mate van pijn die na het letsel is opgetreden. Zeer hoge pijnniveaus of pijn die niet gestaag afneemt zijn slechte tekenen en de fysiotherapeut kan vragen om een beoordeling in geval van een breuk of ernstig ligamentletsel. Waar de enkel geblesseerd is, kan worden afgeleid uit de plaats van de pijn en dit kan later door de fysiotherapeut worden bevestigd.

Er worden speciale vragen gesteld over de voorgeschiedenis en eerdere verwondingen, eventuele hulpmiddelen die de patiënt gebruikt, zijn eetlust, of hij of zij afvalt, zijn of haar slaapkwaliteit en pijn in de ochtend, zijn of haar blaas- en darmnormaliteit en een eventuele relevante familiegeschiedenis. Dit is om de patiënt te ontdoen van elke ernstige onderliggende aandoening, zodat de behandeling veilig kan worden uitgevoerd.

Hoe gaat een onderzoek van de enkel door een fysio in zijn werk?

Bewegingen van de enkel die op het bed worden genoteerd, zonder gewichtsverdeling, zijn dorsiflexie (het omhoog trekken van de enkel), plantarflexie (het naar beneden wijzen van de voet), eversie (het naar buiten draaien van de voet) en inversie (het naar binnen draaien van de voetzool in de richting van de andere voet). De bewegingen vertellen de therapeut over de bereidheid van de patiënt om te bewegen in aanwezigheid van pijn en angst en beperkte bewegingen geven belangrijke informatie over het gewricht.

Het testen van de enkelspieren gebeurt handmatig door de fysio om eventuele schade aan de kuitspieren te controleren, meestal op het bed of bij het opstaan, om zo over te gaan tot een passief onderzoek. De fysio rekt de enkel voorzichtig in elke richting uit om de schade aan de gewrichtsstructuren te controleren en gaat vervolgens over tot het palperen van het hele gewricht om aan te geven welke structuur beschadigd is.

Behandelingen bij de fysiotherapeut

De fysiotherapeutische behandeling begint met PRIJS, wat staat voor bescherming, rust, ijs, compressie en verhoging. De bescherming bestaat uit het gebruik van een beugel om een abnormale beweging van het gewricht en verdere schade te voorkomen. Rust is belangrijk voor beschadigde structuren en zorgt ervoor dat het onderdeel zich zonder stress kan vestigen. Cryotherapie of koude/ijsbehandeling is nuttig om pijn en zwelling te verminderen.

De fysio kan manuele therapie gebruiken voor gewrichtsstijfheid of pijn en dit laat de fysiotherapeut toe om de gewrichtsglijbanen te verbeteren en meer normale gewrichtsmechanica toe te laten. Dit vermindert de gewrichtsstijfheid, maakt het gewricht losser en verlicht de pijn, waardoor de oefeningen voor het dragen van het gewicht kunnen beginnen. Statische oefeningen worden in eerste instantie gebruikt terwijl men zich vasthoudt, en gaan dan over op actieve oefeningen zonder ondersteuning.

De hersenen houden de enkelpositie voortdurend in de gaten en instrueren de spieren om samen te trekken en zo beschadigde posities te voorkomen. Rehab houdt in dat men op één been balanceert, op een wiebelbord gaat staan en vervolgens een bal vangt en vangt. Balans- en coördinatieherscholing vindt plaats tot de enkel goed is op een ruwe ondergrond en bij het rennen en springen. De enkel is hersteld wanneer de pijn is afgenomen, de bewegingen goed zijn, de kracht is teruggekeerd en de proprioceptie of het gevoel van gewrichtspositie is hersteld.

https://www.cbtfysio.nl/beweging-therapie