Hoe gaat een fysiotherapeut om met een enkel blessure?

Verstuikte enkels komen vaak voor en herhaalde verstuikingen kunnen leiden tot een gezwollen, pijnlijke enkel, problemen bij het lopen op ruwe grond en het risico op nieuwe verwondingen. De fysiotherapeut begint met de vraag: Hoe is de blessure ontstaan? Was er sprake van een hoge mate van kracht? Wat gebeurde er daarna – kon de patiënt lopen of ging hij naar het ziekenhuis? Was er een röntgenfoto? Bekijk eens fysiotherapeut Eindhoven.

Hoe erg het gewricht is beschadigd, blijkt uit de mate van pijn die na het letsel is opgetreden. Zeer hoge pijnniveaus of pijn die niet gestaag afneemt zijn slechte tekenen en de fysiotherapeut kan vragen om een beoordeling in geval van een breuk of ernstig ligamentletsel. Waar de enkel geblesseerd is, kan worden afgeleid uit de plaats van de pijn en dit kan later door de fysiotherapeut worden bevestigd.

Hoe gaat een fysiotherapeut om met een enkel blessure?

Er worden speciale vragen gesteld over de voorgeschiedenis en eerdere verwondingen, eventuele hulpmiddelen die de patiënt gebruikt, zijn eetlust, of hij of zij afvalt, zijn of haar slaapkwaliteit en pijn in de ochtend, zijn of haar blaas- en darmnormaliteit en een eventuele relevante familiegeschiedenis. Dit is om de patiënt te ontdoen van elke ernstige onderliggende aandoening, zodat de behandeling veilig kan worden uitgevoerd.

Hoe gaat een onderzoek van de enkel door een fysio in zijn werk?

Bewegingen van de enkel die op het bed worden genoteerd, zonder gewichtsverdeling, zijn dorsiflexie (het omhoog trekken van de enkel), plantarflexie (het naar beneden wijzen van de voet), eversie (het naar buiten draaien van de voet) en inversie (het naar binnen draaien van de voetzool in de richting van de andere voet). De bewegingen vertellen de therapeut over de bereidheid van de patiënt om te bewegen in aanwezigheid van pijn en angst en beperkte bewegingen geven belangrijke informatie over het gewricht.

Het testen van de enkelspieren gebeurt handmatig door de fysio om eventuele schade aan de kuitspieren te controleren, meestal op het bed of bij het opstaan, om zo over te gaan tot een passief onderzoek. De fysio rekt de enkel voorzichtig in elke richting uit om de schade aan de gewrichtsstructuren te controleren en gaat vervolgens over tot het palperen van het hele gewricht om aan te geven welke structuur beschadigd is.

Behandelingen bij de fysiotherapeut

De fysiotherapeutische behandeling begint met PRIJS, wat staat voor bescherming, rust, ijs, compressie en verhoging. De bescherming bestaat uit het gebruik van een beugel om een abnormale beweging van het gewricht en verdere schade te voorkomen. Rust is belangrijk voor beschadigde structuren en zorgt ervoor dat het onderdeel zich zonder stress kan vestigen. Cryotherapie of koude/ijsbehandeling is nuttig om pijn en zwelling te verminderen.

De fysio kan manuele therapie gebruiken voor gewrichtsstijfheid of pijn en dit laat de fysiotherapeut toe om de gewrichtsglijbanen te verbeteren en meer normale gewrichtsmechanica toe te laten. Dit vermindert de gewrichtsstijfheid, maakt het gewricht losser en verlicht de pijn, waardoor de oefeningen voor het dragen van het gewicht kunnen beginnen. Statische oefeningen worden in eerste instantie gebruikt terwijl men zich vasthoudt, en gaan dan over op actieve oefeningen zonder ondersteuning.

De hersenen houden de enkelpositie voortdurend in de gaten en instrueren de spieren om samen te trekken en zo beschadigde posities te voorkomen. Rehab houdt in dat men op één been balanceert, op een wiebelbord gaat staan en vervolgens een bal vangt en vangt. Balans- en coördinatieherscholing vindt plaats tot de enkel goed is op een ruwe ondergrond en bij het rennen en springen. De enkel is hersteld wanneer de pijn is afgenomen, de bewegingen goed zijn, de kracht is teruggekeerd en de proprioceptie of het gevoel van gewrichtspositie is hersteld.

https://www.cbtfysio.nl/beweging-therapie

Lees deze artikelen voor meer inzicht

11

april

Trends op het gebied van kantoorinterieur in 2025

De manier waarop we werken verandert in razend tempo, en dat zie je terug in de manier waarop kantoren worden ingericht. Flexibel werken, welzijn op de werkvloer en duurzaamheid zijn niet langer alleen maar buzzwoorden,

09

april

Waarom ergonomische werkschoenen onmisbaar zijn op de werkvloer

  Of je nu werkzaam bent in de bouw, landbouw of logistiek: goede werkschoenen zijn geen overbodige luxe, maar een essentieel onderdeel van je dagelijkse uitrusting. Ze beschermen niet alleen tegen gevaren, maar dragen ook

07

april

Wat zijn de trends in huisverwarming voor dit jaar?

  Nu de dagen korter worden en de temperatuur langzaam daalt, richten steeds meer mensen hun aandacht op manieren om hun huis warm én stijlvol te houden. De trends in huisverwarming voor dit najaar laten

Heb je deze artikelen al onder ogen gehad?

Ontdek de boeiende en interessante verhalen die wij aanbieden en laat onze artikelen niet aan je voorbijgaan. Duik in diverse onderwerpen en blijf goed op de hoogte.

Gerelateerde artikelen die u mogelijk interesseren

Geen berichten meer om te tonen