Massage praktijk de bron
Image default
Gezondheid

5 redenen waarom fysiotherapie zo belangrijk is

Voor degenen onder jullie die een blessure, orthopedische operatie of pijn hebben meegemaakt, is de rol en het voordeel van fysiotherapie misschien duidelijk. Maar voor degenen die minder bekend zijn, wil ik wat inzicht geven in waarom fysiotherapie zo belangrijk is en hoe het je ten goede kan komen!

Fysiotherapie (SMC Rotterdam) is een dynamisch beroep dat gebruik maakt van wetenschappelijk onderbouwde klinische behandelmethoden om een optimaal lichamelijk functioneren te herstellen, te behouden en te bevorderen.

Fysiotherapeuten:

Diagnosticeren en beheren bewegingsstoornissen en verbeteren fysieke en functionele vaardigheden.
Herstellen, handhaven en bevorderen niet alleen een optimale fysieke functie, maar ook een optimaal welzijn en een optimale levenskwaliteit wat betreft beweging en gezondheid.
Voorkomen van het ontstaan, de symptomen en de progressie van stoornissen, functionele beperkingen en handicaps als gevolg van ziekten, aandoeningen, condities of verwondingen.
Nu je iets meer weet over wat een fysiotherapeut doet, is het tijd om door te nemen waarom fysiotherapie belangrijk is voor JOU!

Hier zijn 5 redenen waarom je voor fysiotherapie (fysio Rotterdam) zou moeten kiezen:

Pijn verminderen

Laten we eerlijk zijn, niemand wil pijn hebben, en heel vaak ligt de oorzaak niet voor de hand. Iedereen die pijn heeft gehad of nog steeds pijn heeft, weet welke invloed dat kan hebben op iemands levenskwaliteit. Fysiotherapie is echter een effectieve manier gebleken om zowel acute als chronische pijn aan te pakken. Het gebruik van therapeutische oefeningen, mobilisatie van weke delen en gewrichten, en andere fysiotherapeutische technieken en modaliteiten, hebben aangetoond dat ze de pijn minimaliseren of elimineren, en de patiënten zelfremedies aanleren om pijn in de toekomst te voorkomen!

Chirurgie vermijden

Wanneer patiënten pijn of beperkingen ervaren, is een operatie vaak een optie die snel op hun radar verschijnt. Hoewel een operatie soms onvermijdelijk is, kan fysiotherapie in veel gevallen een effectieve methode zijn om een operatie helemaal te vermijden. Er is groeiend onderzoek dat aantoont dat fysiotherapie de eerstelijnsbehandeling is bij een groot aantal letsels aan het bewegingsapparaat, en het proberen ervan voordat je onder het mes gaat kan het geheim zijn van het vermijden van een onnodige operatie. In de gevallen dat therapie een operatie niet voorkomt, zijn er sterke aanwijzingen dat therapie vóór de operatie de postoperatieve resultaten verbetert!

Terugkeer naar activiteit na letsel

In mijn tijd als fysiotherapeut heb ik veel van mijn collega’s gekend als fervente fitnessliefhebbers en sporters. Combineer dat met een opleiding in fysieke revalidatie en je hebt de juiste persoon om je te helpen de activiteiten waar je van houdt weer op te pakken. Een fysiotherapeut zal rekening houden met zowel het genezingsproces als de fysieke eisen die de activiteit stelt, om een op maat gemaakt plan op te stellen met wetenschappelijk onderbouwde methoden om je zo snel mogelijk weer in beweging te krijgen.

Blessures voorkomen

De meeste mensen zoeken fysiotherapie om te herstellen na een blessure of bij pijn. Maar een aspect dat over het hoofd wordt gezien is de rol die fysiotherapie speelt bij het diagnosticeren van zwakke plekken en slechte mobiliteit die een patiënt kwetsbaar maken voor blessures. Als een fysiotherapeut deze beperkingen herkent, zal hij een therapeutisch schema opstellen om die gebieden aan te pakken en mogelijk de kans op letsel te verkleinen. Helaas zijn niet alle blessures te vermijden, maar zoals bij alles in het leven is het altijd beter om proactief te zijn!

Het evenwicht verbeteren en vallen voorkomen

Het is algemeen bekend dat vallen bij ouderen veel voorkomt, gevaarlijk is, en de kwaliteit van hun leven desastreus kan beïnvloeden. Meer dan 25% van de senioren boven de 65 (dat percentage neemt alleen maar toe met de leeftijd!) zal dit jaar minstens één keer vallen, vaak met aanzienlijke gevolgen. Fysiotherapeuten kunnen vallen helpen voorkomen door evaluatie en ontwikkeling van aangepaste behandelplannen, waaronder oefeningen om kracht, mobiliteit en evenwicht te verbeteren. Ook geven ze voorlichting aan patiënten en hun naasten over eenvoudige manieren om het valrisico thuis te verminderen.

De voordelen van fysiotherapie in hun totaliteit zouden een uitdaging zijn om in een korte beschrijving te passen, maar ik hoop dat dit informatief is geweest voor degenen die het belang van fysiotherapie misschien nog niet kenden. Als iemand die zowel op dit gebied heeft gewerkt als patiënt is geweest, heb ik de voordelen met eigen ogen gezien. Als je meer informatie wilt of fysiotherapie geschikt voor je is, overleg dan met je arts, orthopeed, of kom gewoon naar een van onze therapiekantoren en we praten graag met je!