Massage praktijk de bron
Image default
Gezondheid

ADD bij volwassenen

ADD bij volwassenen is een ander type van de bekende aandoening genaamd adhd. ADD staat voor Attention Deficit Disorder en bij deze aandoening speelt hyperactiviteit een grote rol. In het Nederlands word ADD ook wel aandacht tekort stoornis met hyperactiviteit en overwegend onoplettendheidtype genoemd. Wat bij deze aandoening vooral op de voorgrond staat is het aandacht tekort.

Symptomen

Symptomen die personen vertonen wanneer ze ADD hebben zijn onder anderen:

–       Snel afgeleid zijn

–       Moeite met dingen afmaken

–       Springt snel van het een op het andere

–       Moeite met overzicht houden over hoofd en bijzaken

–       Moeilijk keuzes kunnen maken

–       Slecht iets kunnen organiseren of plannen

–       Moeite met lang lezen

–       Alleen concentratievermogen bij iets wat je interessant vind

Omgaan met ADD

Omgaan met ADD bij volwassenen heeft kan soms lastig zijn. Vaak is het de vraag wanneer je echte aandacht krijgt. Ook kan het voelen alsof je tijdelijk vrijgezel bent als de persoon met ADD in zijn bubbel zit. Om ervoor te zorgen dat je relatie eerlijk blijft kun je regels opstellen voor bepaalde situaties of stuikelblokken. Hier een aantal tips:

–       Maak duidelijke afspraken in goed overleg. Loopt er iets fout? Dan lost de eindverantwoordelijke dit op.

–       Wordt niet boos. Boos worden werkt vaak averechts. In plaats van boos worden kun je aangeven dat het wat met je doet. Wees niet bang om eerlijk te zijn en blijf praten met elkaar.

–       Zorg goed voor jezelf. Neem niet meer hooi op je vork dan je aan kan. Denk creatief om zo aan goede en werkende regels/oplossingen te komen. Neem eventueel een oppas, schoonmaker, huiswerkbegeleiding of andere hulpmiddelen.

–       Houd overzicht. Maak een duidelijk schema op een zichtbare plek zodat het duidelijk is wat van wie wordt verwacht

–       Praat met elkaar. Zo weet je hoe de ander zich voelt en waar eventueel extra aandacht aan besteed moet worden. Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen zo kan je genieten van een wandeling en ondertussen bespreken wat er zoal gaande is.

–       Denk aan de leuke dingen. Herinner jezelf aan de leuke dingen van elkaar. Geef complimentjes of vertel wat je leuk vind aan de ander.

–       Doe leuke dingen. Door samen dingen te doen die je leuk vind wordt je er aan herrinert waarom je in eerste instantie voor deze persoon gevallen bent. Ook kun je ervoor kiezen om nieuwe dingen te proberen.

https://www.add-coaching.nl/add-bij-volwassenen/