Massage praktijk de bron
Image default
Gezondheid

ADD symptomen, weet jij hoe je ADD kan herkennen?

Veel mensen weten niet hoe ze ADD kunnen herkennen omdat ze niet welke ADD symptomen hierbij horen. Wanneer we niet weten wat er aan de hand is, kunnen we ook niet opzoek naar een oplossing. Het is daarom belangrijk om mensen meer te leren over ADD en de symptomen die daar bij horen.

 

Voordat ik in ga op de symptomen van ADD is het handig om te weten wat ADD is.

 

Wat is ADD?

De afkorting ADD staat voor Attention Deficit Disorder. ADD is het zusje van ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Heb jij van de stoornis ADD, dan heb je een tekort aan of een disbalans tussen de neurotransmitters: dopamine en noradrenaline. Het gevolg hiervan zijn concentratieproblemen.

 

Erfelijkheid speelt bij ADD een belangrijke rol. Een kind met ADD heeft vaak een ouder met ADD. Het is dan ook geen karaktertrek of opvoedingsfout, zoals wel gedacht wordt, maar een stoornis.

 

Symptomen van ADD

Twijfel jij of je ADD hebt? Bekijk dan onderstaand lijstje even. Ik heb 3 ADD symptomen voor je op een rij gezet.

 

  1. Moeite met concentreren

Een van de bekendste ADD symptomen is het concentratieprobleem. Dat jij je moeilijk kan concerteren op een taak komt doordat het druk is in je hoofd. Geluiden en bewegingen om je heen zorgen ervoor dat je snel bent afgeleid, waardoor je langer bezig bent dan een ander. Het kost je ook meer energie en foutjes sluipen er eerder in.

 

  1. Slaapproblemen

Uit onderzoek blijkt dat slaapproblemen vooral bij het stille zusje ADHD aanwezig is, maar ook mensen met ADD kunnen last hebben van slaapproblemen. Mensen met ADD hebben vaak een verstoord dag- en nachtritme en kunnen gemakkelijk tot laat in de nacht nog werken, een film kijken of het hele huis poetsen. Heb jij dit ook, dan is dat kans groot dat jij overdag vermoeid bent, wat concentratieproblemen versterkt.

 

Probeer op een vast tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Op deze manier creëer je een gelijkmatig ritme en meer rust je in hoofd.

 

  1. Uitstelgedrag

Schijf jij vaak dingen voor je uit en herken jij je in het uitstellen van activiteiten? Heb jij ADD dan heb je een extra prikkel nodig om aan de slag te gaan. Vaak gebeurt er al van alles in je hoofd, maar voor dat jij daadwerkelijk begint moet jij nog even een drempel over. Veel onopgeloste zaken kunnen zorgen voor een continu gevoel van stress. Deadlines en een stok achter de deur kunnen jou helpen. Probeer ook eens projectmatig te werk te gaan, vaak is dit een goede methode voor mensen met ADD.

 

Herken jij je in deze symptomen en twijfel jij of je ADD hebt? Doe dan een ADD online zelftest.

https://www.add-coaching.nl/add-symptomen/