Massage praktijk de bron
Image default
Gezondheid

Berberine werking: heeft kopen zin?

Berberine, of berberine hydrochloride, is een verbinding in verschillende planten, waaronder guldenkruid, barbier, Oregon druif, en boomkurkuma. Onderzoek heeft aangetoond dat berberine kan helpen bij de behandeling van onder andere diabetes, obesitas en ontstekingen. Bijwerkingen kunnen echter maagklachten en misselijkheid zijn. Hiermee komt de vraag op of berberine kopen eigenlijk wel zin heeft. In dit artikel gaan we dat uitvoerig bespreken.

Berberine maakt al duizenden jaren deel uit van de Chinese en Ayurvedische geneeskunde. Het werkt op meerdere manieren in het lichaam en is in staat veranderingen in de lichaamscellen aan te brengen. Een eerder overzicht suggereert dat berberine een “harmonieuze verdeling” heeft in verschillende doelen in het lichaam, waardoor het bepaalde aandoeningen kan bestrijden terwijl het minimale bijwerkingen veroorzaakt.

berberine kopen

Veel studies van berberine hebben aangegeven dat het verschillende metabole gezondheidsaandoeningen kan behandelen, waaronder diabetes, obesitas en hartproblemen. Het kan ook de darmgezondheid vanTrusted Source verbeteren.

Hoewel berberine veilig lijkt te zijn en weinig bijwerkingen veroorzaakt, moet iemand met een arts spreken voordat hij het inneemt.

Berberine zou een effectief antimicrobieel middel kunnen zijn. Een laboratoriumstudie uit vond dat berberine de groei van Staphylococcus aureus hielp remmen. Uit een ander onderzoekTrusted Source bleek dat berberine het vermogen heeft om het DNA en de eiwitten van bepaalde bacteriën te beschadigen.

Berberine & ontsteking

Ontsteking is een belangrijke factor bij verschillende gezondheidsaandoeningen, waaronder hartziekten en diabetes. Sommige onderzoeken suggereren dat berberine ontstekingsremmende eigenschappen heeft, wat betekent dat het zou kunnen helpen bij de behandeling van diabetes en andere ontstekingsgerelateerde gezondheidsaandoeningen.

Berberine & diabetes

Onderzoek heeft aangetoond dat berberine mogelijk werkt als diabetesbehandeling. Studies hebben ontdekt dat het positieve effecten kan hebben op:

 • Bloedsuiker
 • Triglyceriden
 • insuline

Eén berberine onderzoek gaf aan dat berberine beter dan een placebo was in het verlagen van de bloedsuiker. Uit dezelfde analyse bleek dat een combinatie van berberine en bloedsuikerverlagende medicijnen effectiever is dan de medicijnen alleen.

Volgens een ander onderzoek is berberine veelbelovend als potentiële diabetesbehandeling, vooral voor mensen die geen bestaande anti-diabetica kunnen nemen vanwege hartaandoeningen, leverfalen of nierproblemen.

Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat berberine in combinatie met veranderingen in levensstijl beter werkte om de bloedglucose te verlagen dan veranderingen in levensstijl alleen.

Berberine blijkt AMP-geactiveerd proteïne kinase te activeren, dat kan helpen regelen hoe het lichaam bloedsuiker gebruikt. Onderzoekers denken dat deze activering kan helpen bij de behandeling van diabetes en aanverwante gezondheidsproblemen, zoals obesitas en een hoog cholesterolgehalte.

Wetenschappers moeten echter meer grote en dubbelblinde studies uit gaan voeren om de veiligheid en werkzaamheid van berberine volledig vast te stellen. Overleg dus met een arts voordat je berberine neemt voor diabetes. Het is misschien niet voor iedereen geschikt en kan een wisselwerking hebben met andere medicijnen.

Hoog cholesterolgehalte?

Hoge niveaus van low-density lipoproteïne (LDL) cholesterol en triglyceriden kunnen het risico op hartziekten en beroerte verhogen. Er zijn aanwijzingen dat berberine zou kunnen helpen het LDL-cholesterol- en triglyceridengehalte te verlagen. Volgens een reviewTrusted Source geven studies bij zowel dieren als mensen aan dat berberine cholesterolverlagende effecten heeft.

Het kan helpen het LDL, of “slechte” cholesterol, te verlagen en het high-density lipoproteïne, of “goede” cholesterol, te verhogen. Uit een onderzoek bleek dat berberine in combinatie met veranderingen in levensstijl beter werkt dan veranderingen in levensstijl alleen bij de behandeling van hoog cholesterol.

Verder werd in een onderzoek bij hamsters geconstateerd dat berberine helpt overtollig cholesterol naar de lever te verplaatsen, waar het lichaam het kan verwerken en verwijderen. Dit helpt op zijn beurt het totale cholesterol- en triglyceridengehalte te verlagen.

Onderzoekers geloven dat de effecten van berberine mogelijk vergelijkbaar zijn met die van medicijnen die een hoog cholesterolgehalte verlagen, terwijl berberine niet dezelfde bijwerkingen veroorzaakt.

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk is een belangrijke oorzaak van hartziekten. Uit onderzoek hiernaar bleek dat berberine in combinatie met een bloeddrukverlagend medicijn effectiever was dan het medicijn alleen.

Ook wijzen de resultaten van een onderzoek bij ratten erop dat berberine het ontstaan van hoge bloeddruk zou kunnen vertragen en, wanneer die zich toch ontwikkelt, de ernst ervan zou kunnen helpen verminderen.

Berberine vs. obesitas

Obesitas is een veel voorkomende aandoening die het risico op:

 • Diabetes type 2
 • Hartziekten
 • Hoge bloeddruk
 • Hoog cholesterolgehalte

Eén paper meldde dat mensen die 3 maanden lang tweemaal daags 750 milligram (mg) berberine innamen een significante afname van hun gewicht hadden. Barberry is een plant die grote hoeveelheden berberine bevat.

Uit een dubbelblind onderzoek bleek ook dat personen met het metabool syndroom die driemaal daags 200 mg berberine namen, een afname van hun body mass index (BMI) ondervonden.

Het team achter een andere studie constateerde dat berberine bruin vetweefsel kan activeren. Dit weefsel helpt het lichaam voedsel om te zetten in lichaamswarmte, en een verhoogde activering kan helpen bij de behandeling van obesitas en het metabool syndroom.

Sommige onderzoeken suggereren dat berberine zelfs vergelijkbaar werkt met het medicijn metformine, dat artsen vaak voorschrijven om diabetes type 2 te behandelen. In feite kan berberine het vermogen hebben om de bacteriën in de darm te veranderen, wat zou kunnen helpen bij de behandeling van zowel obesitas als diabetes.

Polycysteus ovarium syndroom

Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) ontstaat wanneer een vrouw hoge niveaus van bepaalde mannelijke hormonen heeft. Het syndroom is een hormonale en metabolische onbalans die kan leiden tot onvruchtbaarheid en andere gezondheidsproblemen.

PCOS is verbonden met veel problemen die berberine kan helpen aanpakken. Iemand met PCOS kan bijvoorbeeld ook hebben:

 • Hoge niveaus van insuline, diabetes, of beide
 • Hoge bloeddruk
 • Hoog cholesterolgehalte
 • Meer lichaamsgewicht

Artsen schrijven soms metformine, een diabetesmedicijn, voor om PCOS te behandelen. Omdat berberine vergelijkbare effecten lijkt te hebben als metformine, kan het ook een goede behandelingsoptie zijn voor PCOS.

Een systematische review vond dat berberine veelbelovend is als behandeling voor PCOS met insulineresistentie. De auteurs stellen echter dat voor de bevestiging van deze effecten verdere studies nodig zijn.

Kanker

Berberine kan veranderingen teweegbrengen binnen de moleculen van cellen, en dit zou een ander potentieel voordeel kunnen hebben: het bestrijden van kanker. Een onderzoek vond dat berberine “duidelijke remmende effecten” heeft op de volgende kankersoorten:

 • Darmkanker
 • Longkanker
 • Eierstokkanker
 • Prostaatkanker
 • Leverkanker
 • Baarmoederhalskanker

Een ander onderzoek stelt dat berberine helpt bij de behandeling van kanker door de progressie en de typische levenscyclus ervan te verstoren. Het kan ook een rol spelen bij het doden van kankercellen.

Op basis van dit bewijs is de verwachting dat berberine “zeer effectief, veilig en betaalbaar” is als kankerbestrijdend middel. Het is echter wel heel belangrijk te bedenken dat onderzoekers de effecten van berberine op kankercellen alleen in een laboratorium hebben bestudeerd, niet bij mensen.

berberine

Gezondheid van de darmen

Als berberine kan helpen bij de behandeling van kanker, ontstekingen, diabetes en andere aandoeningen, dan kan dat komen door een gunstig effect op de darmmicrobiota, volgens enkele onderzoeken die 2 jaar geleden zijn gepubliceerd. Wetenschappers hebben verbanden gevonden tussen het darmmicrobioom (kolonies van bacteriën in de darm) en deze aandoeningen.

Berberine heeft een antibacteriële werking die de schadelijke bacteriën in de darm lijkt te verwijderen, en zo de groei van gezonde bacteriën bevordert.

Hoewel studies bij mensen en knaagdieren hebben gesuggereerd dat dit waar zou kunnen zijn, waarschuwen wetenschappers dat er meer onderzoek nodig is om te bevestigen hoe berberine de mens beïnvloedt en of het veilig te gebruiken is.

Berberine supplementen kopen

Berberine supplementen kun je inmiddels overal kopen. Als een arts ermee instemt dat een berberine supplement veilig is om te gebruiken, kan het interessant zijn dit te proberen. Berberine supplementen kunnen echter wel een wisselwerking hebben met metformine en de bloedsuikerspiegel beïnvloeden, waardoor die moeilijker beheersbaar wordt.

Berberine bijwerkingen

Berberine onderzoekers merken op dat als volwassenen een supplement dat berberine bevat, via de mond innemen het onwaarschijnlijk is dat het op korte termijn ernstige bijwerkingen veroorzaakt. Er is echter onvoldoende informatie om aan te tonen dat langdurig gebruik veilig is. Berberine kan spijsverteringsbijwerkingen veroorzaken, zoals:

 • Maagklachten
 • Verstopping
 • Misselijkheid
 • Huiduitslag

In dierstudies hebben wetenschappers de onderstaande effecten opgemerkt, afhankelijk van het soort dier, hoeveel ze consumeerden en hoe lang:

 • Diarree
 • Braken
 • Misselijkheid
 • Spiertrillingen
 • Maagzweren
 • Vergroting van lever en nieren
 • Vermindering van witte bloedcellen

Het is dus echt essentieel om met een arts te spreken voordat je berberine of andere supplementen gebruikt, omdat ze mogelijk niet voor iedereen veilig of geschikt zijn om te gebruiken. Iedereen die een allergische reactie op een kruidenproduct ontwikkelt, moet onmiddellijk stoppen met het gebruik ervan.

Is berberine veilig?

Mensen moeten met hun arts praten voordat ze producten innemen die berberine bevatten. Het is namelijk niet altijd duidelijk hoeveel van een werkzame stof in een supplement aanwezig is, wat kan leiden tot het innemen van een verkeerde dosis.

Bijwerkingen kunnen optreden als mensen te veel nemen of als iemand er gevoelig voor is.

Er is niet genoeg wetenschappelijke informatie om te bewijzen dat goldenseal en andere berberineproducten veilig zijn voor langdurig gebruik.

Zwangerschap

Het innemen van berberine tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding kan negatieve gevolgen hebben voor de foetus of pasgeborene.

Berberine kopen of niet?

Berberine onderzoek suggereert dat berberine een veelbelovende behandeling zou kunnen zijn voor verschillende aandoeningen, waaronder diabetes, hartziekten en obesitas. Er is echter meer onderzoek nodig om aan te tonen dat berberine kopen voor iedereen verstandig is.