Massage praktijk de bron
Image default
Gezondheid

Bloeddrukmeter voor thuis kopen

Vanaf het moment dat je de heugelijke leeftijd hebt bereikt van 40 is het belangrijk om elk jaar je bloeddruk te meten. Ook als je je fit en fruitig voelt. Want een hoge bloeddruk voel je namelijk niet altijd, maar wel verhoogt het de kans op een beroerte of hartinfarct. Je bloeddruk kun je op elk moment meten. Gewoon thuis. Maar welke bloeddrukmeter voor thuis moet je kopen?

 

Wat is de bloeddruk?

Voor we je adviezen geven welke bloeddrukmeter voor thuis je kunt kopen, duiken we eerst in de theorie. Want wat is een bloeddruk? Zoals de naam al doet vermoeden is de bloeddruk de druk van je bloed in de slagaderen. Die bloeddruk bestaat uit een onderdruk en een bovendruk, welke je kunt meten met een bloeddrukmeter. De bovendruk wordt gemeten op het moment dat het bloed in de slagaderen wordt gepompt. De onderdruk wordt gemeten als het hart zich opnieuw vult voor de volgende hartslag.

De waarde van je bloeddruk gaat hand in hand met bepaalde omstandigheden. Als je praat of beweegt dan laat de bloeddruk al een lichte stijging zien. Je kunt je voorstellen dat emotie ook een aardig belangrijke rol in het verhaal speelt. Zeker bij boosheid en angst. Dat zijn absoluut hartslagverhogende factoren. 

Tot slot laat de bloeddrukmeter ook afwijkende resultaten zien als de gebruiker net heeft gerookt of een glas alcohol heeft gedronken..

 

3 belangrijke adviezen voor aankoop

Je kunt verschillende bloeddrukmeters voor thuis kopen. 3 belangrijke adviezen voor de aankoop ervan:

1. Bedenk welke functies voor jou handig zijn

Vaak kun je in een webshop filteren op diverse functies. Zo vind je snel een bloeddrukmeter die bij je past. Handig kan zijn:

  • herhalen van de meting: zo kun je 2 keer automatisch meting achter elkaar doen

  • geheugen: de gemeten waarden kun je opslaan

  • meten van je hartslag

  • het ontdekken van een onregelmatige hartslag

  • koppeling met je smartphone of tablet 

 

2. Koop een bovenarmmeter

Je bloeddruk kun je ook meten via de pols. Toch is een meting via de bovenarm betrouwbaarder. De Hartstichting adviseert daarom een bloeddrukmeter te kopen die werkt met een band om je bovenarm. Hierdoor heb je minder kans op fouten.

 

3. Check of een bloeddrukmeter betrouwbaar is

Wil je weten welke bloeddrukmeter betrouwbaar is? Bekijk dan de lijst van STRIDE BP, een onafhankelijke organisatie die bloeddrukmeters beoordeelt op basis van wetenschappelijk onderzoek. Deze lijst staat ook op de website van de hartstichting. Merken die naar voren komen in deze lijst zijn onder andere Beurer, InBody en Visomat UEBE.

 

Hoe gebruik je een polsbloeddrukmeter of een bovenarmbloeddrukmeter?

Er zijn 2 dus soorten bloeddrukmeters: voor de pols en de bovenarm. Bij de polsbloeddrukmeter kun je de meter om je pols bevestigen waarbij je vervolgens je arm ter hoogte van je hart houdt. Bij een bovenarm bloeddrukmeter gaat de meter om je arm, pomp je de meter vervolgens op zodat deze strak om je arm kom te zitten. Vervolgens laat je de lucht eruit.

 

Welke bloeddrukmeter voor thuis kopen (volgens de consumentenbond)

Dus: welke bloeddrukmeter je voor thuis moet kopen? In ieder geval een die je voor de bovenarm gebruikt omdat deze betrouwbaarder is. De Omron M6 is meerdere keren door de Consumentenbond beoordeeld als ‘Beste uit de test’. Hierbij wordt op meerdere aspecten getest, waaronder het gebruiksgemak.