Massage praktijk de bron
Image default
Bedrijven

Buteyko Ademhaling: Verkeerd ademen: Het kip en het ei verhaal

Buteyko Ademhaling: Verkeerd ademen: Het kip en het ei verhaal 

Er wordt me vaak de volgende vraag gesteld: “Veroorzaakt stress een verkeerde ademhaling, of krijg ik stress doordat ik verkeerd adem? Het lijkt een beetje op het kip en het ei verhaal….” 

Het kip en het ei verhaal gaat inderdaad op bij verkeerd ademen.

Door stress gaan we namelijk zwaarder ademen. Dat doen we allemaal en dat is een natuurlijk ingebouwde reactie. Stress op zich is geen probleem, maar wel dat wordt het wel zodra het chronisch wordt. Dan ga je namelijk chronisch zwaarder ademen. Dat is chronische hyperventilatie en chronische hyperventilatie is een vorm van interne stress

Wellicht is het interessant om in dat kader na te denken over de volgende vraag: In hoeverre zou je nog last hebben van externe stress van de buitenwereld als de interne stress van chronische hyperventilatie verdwenen zou zijn?

Ok, nu de andere kant van het kip en het ei verhaal. Zodra er chronisch verkeerd geademd wordt ontstaan er onverklaarbare spanningsklachten en verergeren symptomen van chronische aandoeningen. Je hebt dan de gewoonte van een verkeerde ademhaling aangenomen en daarmee houd je stress in stand. Je houdt dus zelf vast aan een deel van je stress en de daarbij behorende klachten. 

Dat is geen vrolijk verhaal, maar lees verder….

Het kip en het ei verhaal gaat namelijk ook op bij de Buteyko methode, maar dan ten positieve. Via de Buteyko Methode worden gezondheidsklachten ook vanuit beide kanten benaderend. Vanuit de ademhaling en vanuit triggers van stress. Via de Buteyko Methode leer je namelijk niet alleen ademhalingsoefeningen om de ademhaling verbeteren. Je krijgt ook verschillende leefstijl adviezen die gericht zijn op het reduceren van stress.  Ik spreek overigens uit eigen ervaring. Zonder dat ik dat wist heb ik zelf jarenlang rondgelopen met chronische hyperventilatie. Ik had o.a. last van te weinig lucht, pijn bij het hart en ik was snel buiten adem bij inspanning. Wellicht herken jij jezelf in deze of andere chronische hyyperventilatie symptomen. Gelukkig zijn deze klachten te verhelpen. Via de gratis online training kun je daar een begin mee maken. Daarvoor kun je jezelf opgeven via één van de links in deze alinea. Be free, breathe free! 🙂

https://www.gezondeademhaling.nl/