Massage praktijk de bron
Image default
Bedrijven

Crocussativus

Saffraan: Wat is dat eigenlijk

Saffraan kopen betekent dat u de nauwkeurig gedroogde stamperdraad van de “Crocus sativus” koopt, een vaste plant tot ongeveer dertig centimeter groot. Elke bloem heeft drie vrouwelijke delen (stamperdraden) en twee mannelijke delen (meeldraden). Elke stamper draad heeft hetzelfde uiterlijk, het is rood of donkerrood aan het uiteinde en wordt geel aan het onderste deel waar het uit de plant komt. Saffraan heeft een bittere smaak en een sterke, scherpe, doordringende geur. De smaak, het aroma en het kleurvermogen van saffraan zitten uitsluitend in het rode gedeelte van de stamperdraden.

Wat zijn de mogelijke toepassingen van saffraan poeder

Saffraan poeder wordt al eeuwenlang gebruikt als specerij en kleurstof. Zelfs in eenvoudige rijst ontwikkelt saffraan een verscheidenheid aan medicinale effecten. Saffraan is waarschijnlijk een van de oudste remedies in de menselijke geschiedenis. Saffraan poeder wordt opgelost in water en is bijvoorbeeld effectief bij misselijkheid zonder dat de bloeddruk daalt. In Europa wordt saffraan helaas vooral als specerij gebruikt. Saffraan wordt echter ook gebruikt als additief bij de productie van tabaksproducten, gedistilleerde dranken of zuivelproducten. De cosmetica-industrie gebruikt saffraan voor de productie van parfums, crèmes en voor het kleuren.

Arbeidsintensief

Saffraan bollen vormen de basis van de krokusplanten. Je moet veel saffraan bollen planten om genoeg draden van de krokusplanten te plukken. Het is arbeidsintensief om de draden van krokusplanten te plukken. Met drie stamperdraden per bloem heeft u gemiddeld ongeveer 190 bloemen nodig om een gram saffraan poeder te verkrijgen.

Waarom zou je saffraan kopen

Saffraan kopen doet u niet alleen om te gebruiken als specerij om uw gerechten het verleidelijke aroma en te geven.

Ook saffraan bollen zijn eetbaar. De saffraan bollen zijn dikwijls afkomstig van Nederlandse kwekerijen en zijn allemaal gecertificeerd. De kwekers helpen winkels die saffraankruiden en saffraan bollen of saffraanuitjes te verkopen. Je kunt de saffraan bollen vers kopen tussen juli en oktober. Gedroogd zijn saffraan bollen het hele jaar beschikbaar. Veel mensen die saffraan kopen weten niet dat Nederland de beste kwekers heeft die weten welke saffraan bollen nodig zijn voor de beste saffraan.