Massage praktijk de bron
Image default
Gezondheid

De basisprincipes van luchtvochtigheid meten

De luchtvochtigheid meten is een manier om het watergehalte in de lucht te begrijpen. De luchtvochtigheid kan hoog zijn in de huizen en kantoorgebouwen van sommige mensen als gevolg van defecte HVAC-systemen of slechte ventilatie. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen en het moeilijk maken voor mensen om comfortabel te werken of te slapen. Om de luchtvochtigheid te meten heb je een hygrometer nodig. Een hygrometer is een apparaat dat de hoeveelheid waterdamp in de lucht meet en weergeeft als een percentage ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp die bij die temperatuur kan worden opgenomen.

 

Verschillende hygrometers om de luchtvochtigheid te meten

Een hygrometer is een instrument dat wordt gebruikt om de relatieve vochtigheid van een gas of vloeistof te meten. De meeste hygrometers zijn ontworpen voor gebruik in omgevingen met veel waterdamp, omdat ze afhankelijk zijn van een elektrische stroom of spanning in plaats van een thermische gradiënt.

Er zijn twee soorten hygrometers, nat-en-droog en psychrometrisch. Het nat-en-droog type gebruikt twee thermometers en een verzegelde container met zoutoplossing erin. Het psychrometrische type heeft twee thermometers en een open container met zoutoplossing erin, die verdamping mogelijk maakt waardoor de dichtheid van de lucht erin verandert.

 

De lucht reinigen met ionisatoren

Wanneer er geen schone lucht aanwezig is, is het belangrijk om deze schoon te maken. Dit kan doormiddel van luchtreinigers, maar eigenlijk is er nog een betere manier. Namelijk met een ionisatoren. Ionisatoren verwijderen namelijk niet alleen allergenen en andere schadelijke deeltjes uit de lucht, maar doden ook bacteriën en schimmelsporen. Luchtionisatoren zijn luchtreinigers die ionen creëren om de lucht te reinigen. Ze werken door negatieve ionen in de lucht uit te zenden die zich hechten aan in de lucht zwevende deeltjes en deze neutraliseren. Zo reinigen deze ionisatoren stof, allergenen, rook, huidschilfers van huisdieren en andere deeltjes.

https://www.vipermedical.nl/hygrometers