Massage praktijk de bron
Image default
Gezondheid

Het omgaan met angst met ACT: Praktische strategieën voor het verminderen van angstgevoelens

Heb jij last van angstgevoelens en wil je hier graag mee leren omgaan? Acceptance and Commitment Therapy (ACT) kan je hierbij helpen. ACT is een therapievorm die zich richt op het vergroten van psychologische flexibiliteit en het verminderen van vermijdingsgedrag. Het is ontwikkeld door Steven Hayes in samenwerking met Kelly Wilson en Kirk Strohsahl en bouwt voort op andere therapievormen en psychologische stromingen, zoals mindfulness. In dit artikel zullen we uitleggen wat ACT is, hoe het helpt bij het omgaan met angst en hoe je deze therapie kunt toepassen in het dagelijks leven.

Wat is Acceptance and Commitment Therapy?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is ontwikkeld door Steven Hayes in samenwerking met Kelly Wilson en Kirk Strohsahl en bouwt voort op andere therapievormen en psychologische stromingen, zoals mindfulness. ACT is geschikt voor mensen die willen leren omgaan met psychische of fysieke problemen en kan helpen bij het realiseren van dromen en ervaren van meer energie. ACT richt zich op het vergroten van psychologische flexibiliteit en verminderen van vermijdingsgedrag. Er zijn verschillende manieren om ACT te leren, zoals het volgen van workshops, cursussen of online trainingen, zoals die van Invivo ACT Academy.

Kernprincipes van ACT

ACT richt zich op het vergroten van psychologische flexibiliteit en het verminderen van vermijdingsgedrag. De kernprincipes van ACT zijn acceptatie, waarden, mindfulness, defusie en toegewijde actie. Tijdens ACT leer je vaardigheden waarmee je beter leert omgaan met problemen en angsten. Zo leer je bijvoorbeeld om problemen en angsten te accepteren en afstand te nemen van niet-helpende gedachten. Ook leer je om anders naar niet-helpende gedachten te kijken en beter om te gaan met problemen en gedachten. Door deze vaardigheden te ontwikkelen, vergroot je jouw psychologische flexibiliteit en leer je beter omgaan met lastige situaties.

Hoe helpt ACT bij het omgaan met angst?

ACT kan je helpen om op een andere manier om te gaan met angstgevoelens. In plaats van het bestrijden van deze gevoelens, richt ACT zich op het accepteren en omarmen van deze gevoelens. Door te leren omgaan met deze gevoelens en ze niet te vermijden, vergroot je jouw psychologische flexibiliteit. Dit kan je helpen om beter om te gaan met lastige situaties en angsten. Als je geïnteresseerd bent in het leren van deze vaardigheden, dan kan je op zoek gaan naar een ACT-opleiding in Rotterdam of een andere stad in Nederland. Hier kan je leren hoe je mindfulness, defusie en toegewijde actie toe kan passen in het dagelijks leven om beter om te gaan met angst en andere lastige emoties.

Toepassen van ACT in het dagelijks leven

Wil je de principes van ACT toepassen in je dagelijks leven om beter om te gaan met angstgevoelens? Begin dan met het richten op wat echt belangrijk is in jouw leven en leer kijken naar wat het leven wél waardevol en zinvol maakt. ACT richt zich meer op de structuur dan op de inhoud van gedachten en gebruikt de hexaflex, bestaande uit zes kernprocessen, om psychologische flexibiliteit te bevorderen. Probeer deze principes toe te passen in jouw dagelijks leven en leer omgaan met angstgevoelens door middel van mindfulness, defusie en toegewijde actie. Door ACT toe te passen, kan je jouw psychologische flexibiliteit vergroten en beter omgaan met lastige emoties.

https://invivoactacademy.nl/