Massage praktijk de bron
Image default
Gezondheid

Hoe een ergonomisch kussen kiezen?

Ergonomisch hoofdkussen: slapen in de juiste houding

Een ergonomisch hoofdkussen is een kussen dat speciaal ontworpen is om te zorgen dat je de juiste houding tijdens het slapen aanneemt en aanvult op de plekken waar je ondersteuning kunt gebruiken. Een ergonomisch hoofdkussen kan dan ook het verschil betekenen van een pijnlijke nek de volgende ochtend naar weinig tot geen pijn bij het wakker worden.

Wat is een ergonomisch hoofdkussen?

Een ergonomisch hoofdkussen zorgt ervoor dat je in de juiste houding slaapt. Het kussen is ontworpen om de contouren van je lichaam en de houding van de slaper te volgen. Ook vermindert een ergonomisch hoofdkussen de spanning in je lichaam dat wordt veroorzaakt door te lang in dezelfde houding te blijven liggen. Het ergonomische hoofdkussen ondersteunt je nek, in welke houding je ook slaapt.

Het ergonomische hoofdkussen wordt beschreven als het beste kussen om op te slapen. Ook als je niet aan het slapen bent kun je het kussen gebruiken om je lichaamshouding te verbeteren. Een goed kussen voor de lichaamshouding ondersteunt je lichaam op alle juiste plaatsen, waardoor je minder last krijgt van pijn en kwaaltjes die soms het gevolg zijn van te lang zitten in de verkeerde houding.

Een kussen met een ‘speciale’ vorm worden vaak benoemd als ergonomisch hoofdkussen. Dit is natuurlijk te kort door de bocht. Een goed ergonomische kussen heeft de juiste hoogte. Als het kussen te hoog of te laag is, is het simpelweg geen goed kussen. 

Wat voor soort ergonomisch kussen moet je kiezen?

Iedereen heeft zijn eigen gestalte en slaaphouding en het is belangrijk om een kussen te kiezen die goed bij jouw gestalte en slaaphouding(en) past. Een goed ergonomisch kussen is beschikbaar in verschillende hoogtes en hardheden. Sommige mensen hebben graag een latex kussen tegen nekpijn. Latex wordt gemaakt van sap van de rubberboom. Latex kussens worden soms ook wel rubberkussens genoemd. Een latex kussen geeft een aangename combinatie van ondersteuning en comfort.

Waar op letten om een goed ergonomisch kussen te kiezen? 

Kies een kussen dat je thuis mag testen.

Na ongeveer 3 weken weet je meestal of het kussen goed bij je past. 

Kies een kussen met de juiste hoogte.

De hoogte van het kussen moet passen bij de breedte van je schouders en bij je matras. Als je dieper wegzakt in je matras moet je kussen minder dik zijn. De ruimte tussen je matras en je hoofd is kleiner als je schouder dieper in de matras zinkt. 

Kies een kussen dat gemaakt is uit latex.

Er zijn ook andere goede hoofdkussen materialen voor ergonomische kussen maar latex is het beste. Het is veerkrachtig, geeft ondersteuning en voelt zacht aan. 

Kies een kussen met een vaste vorm.

Kies een kussen met een neksteun.

Het kan lastig zijn om te weten welke ergonomische kussen voor jou het beste is. Je kan je best goed informeren als je niet zeker weet welk kussen het beste bij jou past. Je kunt altijd de checklist ‘hoe koop ik een goed kussen’ raadplegen op de website van Quiesco. Zij zijn gespecialiseerd in oplossingen voor gezond slapen en werken.