Massage praktijk de bron
Image default
Gezondheid

Hou je bloeddruk in de gaten met een bloeddrukmeter

Je bloeddruk is een belangrijk iets om in de gaten te houden. Bloeddruk is de druk van het bloed in de slagaderen. Een bloeddrukmeter meet altijd twee verschillende waarden, namelijk bovendruk en onderdruk. De bovendruk wordt gemeten op het moment dat het bloed in de slagaderen wordt gepompt. De onderdruk daarentegen, wordt gemeten als het hart zich opnieuw vult  voor de volgende hartslag. Er zijn dingen die de bloeddruk beïnvloeden. Denk aan lichaamsbeweging, praten, roken, alcohol en ook emotie (stress, angst etc.)  kunnen invloed hebben op de bloeddruk. Deze dingen hebben namelijk vaak effect op je hartslag en daardoor dus ook op je bloeddruk. Je bloeddruk is belangrijk om in de gaten te houden, zeker als je vaker last hebt van een hoge bloeddruk of je hart.

Soorten bloeddrukmeters

Er zijn eigenlijk twee soorten bloeddrukmeters, dit zijn de polsbloeddrukmeter en de bovenarmbloeddrukmeter. De eerste wordt om de pols bevestigd, hierbij moet je arm ter hoogte van je hart zijn tijdens het meten. Een bovenarmmeter is vaak wat accurater. Deze wordt rond je bovenarm bevestigd en hier wordt vervolgens lucht ingepompt en weer uitgelaten. Er zijn dus twee soorten bloeddrukmeters, beide werken goed. De ene wel wat accurater dan de ander. Dan zijn er ook nog vele merken die deze twee bloeddrukmeters aanbieden. De hartstichting raad een bloeddrukmeter aan die getest is door het Dabl-instituut.

Een bloeddrukmeter kopen en gebruiken

Het gebruiken van een bloeddrukmeter is helemaal aan jezelf, maar het is zeker aan te raden om dit zo nu en dan eens te doen. Naast dat hij eens in de zoveel tijd bij de dokter wordt gecheckt als je er toevallig komt, is het fijn om te weten dat hij ook goed is op de andere dagen. Vooral als je bekend bent met een hoge bloeddruk. Gebruik daarom een bloeddrukmeter en houdt hem in de gaten!

https://www.vipermedical.nl/bloeddrukmeters