Massage praktijk de bron
Image default
Bedrijven

LED transformator

Het nut van een LED transformator

Nu het gebruik van LED-lichtstrips alleen maar toeneemt, verwacht men tegen 2035 dat LED-verlichting de dominante verlichtingstechniek zal worden in zowel de consumentengerichte als de industriële markten. Om een lange levensduur bij dit soort verlichtingstechniek te garanderen, moet men over een geschikte stroombron beschikken. Het is belangrijk om te weten dat bepaalde LED-stuurprogramma’s bestemd voor LED-verlichtingssystemen waarschijnlijk een LED transformator nodig hebben. In tegenstelling tot LED-drivers heeft een LED trafo een hoger uitgangsvermogen, met als gevolg dat deze grotere, langere verlichtingssystemen van stroom kan voorzien. Hoewel er veel verschillende soorten online verkrijgbaar zijn, zijn de meest voorkomende magnetische transformatoren. Dit komt, omdat deze als de meest betrouwbare worden beschouwd.

Het verschil tussen een LED trafo en LED-drivers

De armatuur van een LED-inbouwspot bestaat uit de LED-chips en een driver die de stroom voorziet. Zonder driver zou het geheel niet kunnen werken. Meestal werken dit soort inbouwspotjes door een meegeleverde driver direct op 230V. Hoewel LED-drivers een constante uitgangsspanning bieden, hebben lange LED-striplengtes een hoger wattage nodig om uiterst efficiënt te zijn. Buiten dit alles zorgt een LED trafo ervoor dat de kleurweergave-index(CRI) over de hele lengte behouden blijft. Het circuit in LED trafo is daarom noodzakelijk om vroegtijdig uitval van het verlichtingssysteem te voorkomen en helpt ook tegen risico op kortsluiting binnenin de lange LED-stroken. Het systeem kan als het moet gebruikt worden in combinatie met een LED-driver, dit wel onder voorbehoud dat de lengte van een LED-strip niet meer wattage vraagt dan de capaciteit van de LED-driver.

Bepaal vooraf wat de IP waarde moet zijn

Het is belangrijk vooraf te bepalen hoe water- of stofbestendig een LED transformator moet zijn. Is de omgeving waar deze in wordt geïnstalleerd stoffig of vochtig? Met de juiste IP waarde weet je voor welk omgeving deze dan geschikt is.

  • IP20 ‒ Alleen geschikt voor stofvrije droge ruimtes.
  • IP44 ‒ Beperkt bestand tegen stof en vocht(spatwater).
  • IP65 ‒ Volledig stofdicht met bescherming tegen spat- en spuitwater.

De IP waarde wordt aangegeven met een getal, waarbij het eerste cijfer staat voor mechanische bescherming en tweede getal de weerstand tegen vloeistoffen aangeeft. Tot slot: DALI verlichting. DALI is eigenlijk een handelsmerk wat staat voor DiiA(Digital Illumination Interface Alliance) en is een genormaliseerde richtlijn voor smart verlichting bij kantoren en gebouwen. DALI is een gecertificeerd handelsmerk. Verlichting met het DALI-logo communiceren via een netwerk met elkaar en is onder verschillende merknamen verkrijgbaar. Het doel hiermee is om slimme verlichting te creëren wat zorgt voor energiebesparing, comfort en gebruiksgemak. Heb je vragen of advies nodig over DALI verlichting. Neem dan contact op met 123Lampenshop.

https://123lampenshop.nl/