Massage praktijk de bron
Image default
Gezondheid

Luchtbevochtiger

Droge lucht bestrijden met een luchtbevochtiger

Waterdamp is iets dat in de lucht om ons heen hangt. In de zomer zit er vaak veel waterdamp in de lucht, maar in de winter is dit een stuk minder. De lucht wordt opgewarmd zonder dat hier vocht aan toe wordt gevoegd. Hierdoor kan een droge lucht ontstaan. Vooral in slaapkamers, woonkamers en kantoren gebeurd dit snel. Een droge lucht kan een nadelig effect op iemands gezondheid hebben. Zo kun je last krijgen van je longen, hoofdpijn krijgen en geïrriteerde ogen. Aan een te droge lucht kun je gelukkig iets doen. Namelijk de droge lucht bestrijden met een luchtbevochtiger.

Wat doet een luchtbevochtiger?

Eigenlijk zegt de naam al genoeg. Een luchtbevochtiger is een apparaat dat de lucht in een ruimte vochtiger maakt. Ze worden vooral in de winter veel gebruikt. De lucht is dan droger, doordat het buiten koud is en binnen de kachel lekker aan gaat. De luchtvochtigheid daalt dan onder het aanbevolen niveau. Door een te lage luchtvochtigheid kun je verschillende klachten krijgen, denk aan hoofdpijn, last van je luchtwegen/ longen, prikkelende/ geïrriteerde ogen, maar ook concentratieproblemen. Klachten waar je in ieder geval liever niet mee te maken krijgt. Daarom is een luchtbevochtiger belangrijk in de wintermaanden. Om ervoor te zorgen dat de lucht op de juiste luchtvochtigheid blijft.

Soorten luchtbevochtiger

Er zijn eigenlijk drie verschillende soorten luchtbevochtigers.

 

  • koudwaterverdamper
  • stoombevochtiger
  • luchtwasser

 

Ze werken alle drie op een verschillende manier. Een koudwaterverdamper zuigt met een ventilator de lucht langs een nat element. Een stoombevochtiger verwarmt het water in het apparaat en blaast warme stroom stoom de ruimte in. De luchtwasser heeft door het gebruik van filters in een waterreservoir een bevochtigende en reinigende werking. Sommige hebben nog een extra functie, hier kan namelijk een geurolie in waardoor je ook nog een lekker luchtje in de lucht krijgt. Ze werken verschillend, maar ze bevochtigen alle drie de lucht. En dat is waar je naar op zoek bent. Een manier om van je hoofdpijn en droge ogen in de winter af te komen!

https://www.vipermedical.nl/luchtbevochtigers