Massage praktijk de bron
Image default
Gezondheid

Maskne- en huidverzorgingstips tijdens COVID-19

COVID-19 heeft een nieuw woord aan ons vocabulaire toegevoegd: maskne. Ja, “maskne“, acne van gezichtsmaskers is nu een ding. Dit jaar heeft het veel angst en stress met zich meegebracht en daarnaast heeft het bij veel mensen invloed gehad op de huid, iets wat we simpelweg niet moeten onderschatten. Uniek aan deze pandemie is dat velen last hebben van puistjes onder hun masker, vooral rond de mond, kin en kaak.

Maskne begrijpen: oorzaken en symptomen

Weet je nog dat een gezichtsmasker iets was dat je gebruikte om je acne te verhelpen? Helaas is een frustrerend neveneffect van verplichte gezichtsmaskers dat veel mensen last krijgen van puistjes onder het masker. Hoewel het belangrijk is om te begrijpen dat het niet dragen van maskers geen optie is, zal het begrijpen van de oorzaak en symptomen je helpen bij het voorkomen en behandelen van maskne. Het is belangrijk om te onthouden dat het Center for Disease Control and Prevention (CDC) en de World Health Organization (WHO) het dragen van maskers aanbevelen als beschermingsmiddel wanneer men zich in het openbaar begeeft.

Terwijl bepaalde huiduitslag specifiek verband houdt met COVID-19, wordt maske niet veroorzaakt door COVID-19, maar is het een ongelukkige bijwerking die specifiek is voor het dragen van gezichtsmaskers. Maskne is meestal periorificial dermatitis, irritant contact dermatitis, en acne mechanica. Deze huidaandoeningen leiden tot huiduitslag, acne-achtige puistjes en schilfering op het deel van het gezicht waar het masker wordt gedragen.

Gelaatsmaskers, vooral die van medische kwaliteit, sluiten het gezicht goed af. De druk van de bedekking veroorzaakt wrijving die zwelling kan veroorzaken. Geïrriteerde huid rond de mond, wangen, kin, kaak en neus is het gevolg van ontsteking die de poriën verstopt.

Bovendien zweten we allemaal meer met een masker op en deze transpiratie en opgehoopt vuil kunnen leiden tot verstopte poriën en acne. Wanneer je jouw masker op de juiste manier draagt, zoals wordt aanraden, creëer je uitademing een warme en vochtige omgeving die kan leiden tot irritatie en bacteriegroei, vooral als je jouw maskers opnieuw gebruikt en ze niet tussentijds worden schoongemaakt.

Wanneer is “maskne” of maskeracne meer dan gewoon acne?

Er zit een groot verschil tussen acne en maskne, het verschil is namelijk het volgende:

Traditionele acne: de invloed van vocht en warmte zal ervoor zorgen dat talgkliertjes verstopt raken, wat resulteert in een toename van acne.

Hormonale acne: dit is acne die wordt gezien met de toename van stresshormonen geproduceerd door de uitdagingen geassocieerd met de stressfactoren.

Occlusieve acne : vroeger werd dit “acne cosmetica” genoemd of acne die verergerd wordt door cosmetica wegens hun occlusieve aard. Sommige maskers vormen een occlusieve barrière door de stof, de gebruiksduur van cosmetische producten en de ophoping van oliën op het materiaal.

Dermatitis perioralis: deze variant presenteert zich met kleine rode bultjes rond de mond en de kin. Hoewel het op acne lijkt, hebben eerdere studies aangetoond dat dit het gevolg is van een ander proces en anders wordt behandeld dan acne.

Rosacea: dit is een acne-achtige uitbarsting in het midden van het gezicht die verergerd wordt door alles wat de bloedstroom naar het gezicht verhoogt, zoals het dragen van een masker.

Seborroïsch eczeem: een variant van deze aandoening, die zich manifesteert met rode bultjes op de neus en de bovenlip, lijkt op acne maar is te wijten aan een ophoping van een gistachtig organisme op de huid.

Dit zijn enkele van de aandoeningen die leiden tot puistjes op de huid en worden verschillend behandeld, afhankelijk van de aandoening. Als je gefrustreerd bent door de manier waarop je huid eruit ziet, ga dan langs bij een dermatoloog.

Maskne voorkomen

Hoewel maskers veel huidproblemen met zich meebrengen, kan je met een beetje voorbereiding deze problemen voorkomen en behandelen.

Was je gezicht

Preventie is het beste medicijn. Het is belangrijk om de dag te beginnen en te eindigen met een goede huidverzorgingsroutine. Het wordt aanbevolen om je gezicht te reinigen, te tonifiëren en te hydrateren voordat je een masker draagt. Begin de dag met een schone huid en draag een beschermende vochtinbrengende crème. Regelmatig gebruik van lippenbalsem creëert ook een barrière tegen vocht van speeksel, vochtigheid en zweet.

Het is even belangrijk om ’s nachts een goede huidverzorgingsroutine te ontwikkelen. Na een hele dag een masker te hebben gedragen, moet jouw huid goed worden gereinigd – maar doe het voorzichtig. Het is misschien verleidelijk om naar de acne-reinigers uit je tienerjaren te grijpen, maar je huid is al geïrriteerd door het masker, en agressieve chemicaliën kunnen het nog erger maken. Het is het beste om nu geen nieuwe huidverzorgingsproducten te gebruiken en als je toch naar acne-specifieke reinigingsmiddelen grijpt, koop dan wat salicylzuurpads om je gezicht in de loop van de dag snel mee te wassen.