Massage praktijk de bron
Image default
Gezondheid

Saturatiemeter

Een saturatiemeter is een apparaat dat wordt gebruikt om het zuurstofgehalte in het bloed te meten. Het wordt vaak gebruikt in de medische wereld, maar ook thuis om de gezondheidstoestand van een persoon te monitoren. In dit artikel bespreken we wat een saturatiemeter is, waarom het belangrijk is en hoe het werkt.

 

Wat is een saturatiemeter en waarom is het belangrijk?

 

Een saturatiemeter is een apparaat dat het zuurstofgehalte in het bloed meet. Het meet de hoeveelheid zuurstof die zich aan de hemoglobine in het bloed bindt en wordt uitgedrukt als een percentage van de maximale hoeveelheid zuurstof die het bloed kan vasthouden. Dit wordt de zuurstofsaturatie genoemd en wordt meestal aangeduid als SpO2. Een saturatiemeter is belangrijk omdat het zuurstofgehalte in het bloed een cruciale indicator is voor de gezondheid van een persoon. Een lage zuurstofsaturatie kan wijzen op een onderliggende gezondheidsaandoening, zoals longziekte, hartproblemen of slaapapneu. Een saturatiemeter kan worden gebruikt om te helpen bij het opsporen van deze aandoeningen en om een ​​behandeling op maat te bieden. Bovendien kan het gebruik van een saturatiemeter ook helpen bij het monitoren van de gezondheid van een persoon tijdens het sporten of tijdens hoogtetochten, waarbij de lucht dunner wordt en de zuurstofsaturatie kan afnemen.

 

Hoe werkt een saturatiemeter?

 

Een saturatiemeter werkt door middel van een sensor die op de huid van de persoon wordt geplaatst. De sensor gebruikt infraroodlicht om de zuurstofsaturatie in het bloed te meten. Het licht gaat door de huid en wordt geabsorbeerd door de hemoglobine in het bloed. De saturatiemeter meet vervolgens de hoeveelheid licht die wordt geabsorbeerd en berekent de zuurstofsaturatie. De meeste saturatiemeters zijn draagbaar en kunnen thuis worden gebruikt. Het apparaat heeft een klein scherm dat de zuurstofsaturatie en de hartslag weergeeft. Sommige saturatiemeters kunnen ook de ademhalingsfrequentie meten.

 

https://www.vipermedical.nl/diagnostische-instrumenten/saturatiemeters/