Massage praktijk de bron
Image default
Gezondheid

Schimmelnagels en hoe je er vanaf komt

Schimmelnagels, ook bekend als kalknagels, zijn een veelvoorkomend probleem dat veel mensen treft. Het is een schimmelinfectie die de nagels aantast en kan leiden tot verkleuring, verdikking en broosheid. Deze aandoening kan ongemak en zelfbewustzijn veroorzaken, maar er zijn gelukkig effectieve manieren om ervan af te komen. In dit artikel zullen we kijken naar de oorzaken van schimmelnagels, de symptomen en de verschillende behandelingsopties die beschikbaar zijn.

 

Wat zijn schimmelnagels?

Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, zijn een veelvoorkomende nagelaandoening die wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. Deze infectie begint meestal aan de rand of onderkant van de nagel en verspreidt zich geleidelijk naar de rest van de nagel. Schimmelnagels kunnen zowel de teennagels als de vingernagels aantasten, maar komen het meest voor bij de tenen.

 

Oorzaken van schimmelnagels

Schimmelnagels worden veroorzaakt door verschillende soorten schimmels, waaronder dermatofyten, gist en schimmels. Deze schimmels gedijen goed in vochtige omgevingen zoals zwembaden, douches en sportscholen. De infectie kan worden opgelopen door direct contact met geïnfecteerde oppervlakken of door het delen van persoonlijke items zoals nagelknippers of handdoeken.

 

Symptomen van schimmelnagels

De symptomen van schimmelnagels kunnen variëren, maar de meest voorkomende zijn:

  • Verkleuring van de nagel (geel, wit of bruin)
  • Verdikking en broosheid van de nagel
  • Veranderingen in de vorm van de nagel
  • Fragiliteit en afbrokkeling
  • Ophoping van debris onder de nagel

 

Behandelingsopties voor schimmelnagels

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor schimmelnagels. Deze omvatten medicinale behandelingen, huismiddeltjes en natuurlijke remedies, evenals laserbehandelingen. Lees ook hier meer tips voor het behandelen van schimmelnagels.

Medicinale behandelingen: Medicinale behandelingen voor schimmelnagels omvatten antischimmelcrèmes, nagellakken en orale antischimmelmedicatie. Deze kunnen helpen de schimmel te doden en de nagelgroei te bevorderen.

Huismiddeltjes en natuurlijke remedies: Naast medicinale behandelingen zijn er ook verschillende huismiddeltjes en natuurlijke remedies die kunnen helpen bij de behandeling van schimmelnagels. Dit omvat het regelmatig reinigen en drogen van de voeten, het dragen van ademende schoenen en sokken, het gebruik van tea tree olie en azijnbaden, en het vermijden van het delen van persoonlijke items.

Laserbehandelingen: Laserbehandelingen worden steeds populairder als een effectieve methode om schimmelnagels te behandelen. Deze behandelingen maken gebruik van geconcentreerde lichtenergie om de schimmel te doden zonder de omringende weefsels te beschadigen.

 

Preventie van schimmelnagels

Om schimmelnagels te voorkomen, is het belangrijk om goede hygiënepraktijken te volgen. Dit omvat het regelmatig wassen en drogen van de voeten, het dragen van ademende schoenen en sokken, het vermijden van het delen van persoonlijke items en het vermijden van blootsvoets lopen op vochtige openbare plaatsen.

 

Hoe schimmelnagels te voorkomen

Je kan natuurlijk ook altijd kiezen voor het verbergen van je schimmelnagel, maar het is toch beter om ze compleet te voorkomen. Om schimmelnagels te voorkomen, zijn er een paar belangrijke stappen die je kunt nemen:

  • Houd je voeten schoon en droog.
  • Draag ademende schoenen en sokken.
  • Gebruik een antischimmel poeder of spray in je schoenen.
  • Vermijd het delen van persoonlijke items zoals nagelknippers en handdoeken.
  • Vermijd blootsvoets lopen op vochtige openbare plaatsen.

 

Conclusie

Schimmelnagels kunnen een bron van ongemak en zelfbewustzijn zijn, maar er zijn effectieve behandelingsopties beschikbaar. Door goede hygiënepraktijken te volgen, medicinale behandelingen te overwegen en huismiddeltjes toe te passen, kun je schimmelnagels bestrijden en gezonde nagels herstellen. Vergeet niet om een arts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en advies over de juiste behandeling.

https://kalknagelbehandelen.nl/schimmelnagel-behandelen/