Massage praktijk de bron
Image default
Gezondheid

Verschillende vormen spiritualiteit

Spiritualiteit is een item wat al decennia lang populair is. Je kunt namelijk op ontzettend veel mogelijkheden spiritueel zijn, dit kan voor iedere persoon verschillen. Je achtergrond is een grote factoor die jouw spiritualiteit bepaalt, en belangrijke gebeurtenissen in je leven spelen ook een grote rol. In deze blog lees je over een paar veelvoorkomende vormen van spiritualiteit. Deze komen onder andere uit de indeling van Professor Philip Sheldrake van de Cambridge University.

Mystieke vorm

Mystiek is een woord dat komt uit de Oudgriekse taal, zij gebruikten het woord ‘mystikos’. Dit betekent in feite geheim of verbondenheid met een religieus mysterie. Het woord mystiek wordt tegenwoordig vaak in verbondenheid gebracht met esoterie, wat het verlangen naar een bijzondere verlichting of diep inzicht inhoudt. Spiritueel ontspannen in mystieke spiritualiteit betekent niet persé dat je afstand neemt van het gewone dagelijkse leven. Het is de bedoeling dat je een andere visie gaat krijgen op het gewone leven, waardoor je meer in verbinding komt met de ultieme werkelijkheid.

Ascetische vorm

Ook dit woord is afgeleid van de Oudgriekse taal. Ascece komt van het Griekse woord ‘askèsis’, dat je het beste kan vertalen naar discipline of training. Deze vorm kent zijn oorsprong uit de atletiek, een sport die is ontstaan in het oude Griekenland. Hier dienden de atleten te leven volgens strenge regels om zo hun lichaam in optimale conditie te behouden. Spiritualiteit in de ascetische vorm betekent dus dat discipline en duidelijke leefregels centraal staan. Ze dienen een belangrijk doel, namelijk het optimaal kunnen presteren. Je focust je zoveel mogelijk door minder belangrijke dingen in je leven aan de kant te zetten. Je wijst dus materialisme in zekere zin af.

Actief participerende vorm

Deze vorm van spiritualiteit geloof dat iedereen spirituele groei kan bereiken. Iedereen streeft in het dagelijks leven naar zaken verlichting, authenticiteit en vervulling. Het is bij deze vorm niet de bedoeling dat je afstand neemt van je dagelijkse bezigheden zoals werken of tijd doorbrengen met je gezin. Het is juist de bedoeling om je doelen van het dagelijkse leven in vervulling te laten gaan.