Waarom herstelt een tennisarm zo langzaam?

Een tennisarm, of laterale epicondylitis, is een veelvoorkomende blessure die pijn veroorzaakt aan de buitenkant van de elleboog door overbelasting van de pezen. Ondanks dat het een ogenschijnlijk kleine blessure is, kan het herstel vaak langer duren dan verwacht. Maar waarom geneest een tennisarm zo langzaam?

Wat is een tennisarm precies?

Een tennisarm ontstaat door herhaalde overbelasting van de onderarmspieren die aanhechten op de elleboog. Dit gebeurt vaak door repeterende bewegingen, zoals bij sporten (tennis, vandaar de naam) of werkzaamheden zoals typen, schilderen of tillen. Door deze overbelasting raken de pezen geïrriteerd en kunnen er microscheurtjes ontstaan.

Langzaam herstel: de belangrijkste oorzaken

  1. Pezen herstellen langzamer dan spieren
    In tegenstelling tot spieren, die goed doorbloed zijn en snel herstellen, hebben pezen een veel slechtere bloedtoevoer. Dit betekent dat ze langer nodig hebben om beschadigd weefsel te herstellen. Bij een tennisarm zijn het juist de pezen die ontstoken of beschadigd raken, waardoor het genezingsproces traag verloopt.

  2. Blijven belasten van de pees
    Veel mensen blijven hun arm onbewust gebruiken, zelfs als ze last hebben van een tennisarm. Omdat de bewegingen die de blessure veroorzaakten vaak onderdeel zijn van het dagelijks leven (bijvoorbeeld typen of het dragen van spullen), wordt de pees onvoldoende rust gegund. Hierdoor vertraagt het herstel of keert de blessure zelfs terug.

  3. Chronische ontsteking
    Bij langdurige klachten kan de ontsteking chronisch worden, wat betekent dat het lichaam niet meer adequaat reageert om het genezingsproces te versnellen. Dit kan leiden tot aanhoudende pijn en stijfheid, die moeilijk te behandelen zijn zonder de juiste interventies, zoals fysiotherapie.

  4. Verkeerde of te late behandeling
    Veel mensen negeren de eerste symptomen van een tennisarm, in de hoop dat het vanzelf overgaat. Hierdoor kan de blessure verergeren en moeilijker te behandelen worden. Zonder gerichte fysiotherapie of rust kan het herstel maanden, en soms zelfs jaren, duren.

Hoe kun je het herstel bevorderen?

Het is belangrijk om de pees de tijd te geven om te herstellen door de belasting te verminderen. Dit kan door activiteiten te vermijden die pijn veroorzaken en door rust te nemen. Daarnaast kan fysiotherapie helpen om de pezen sterker te maken en de belasting op de elleboog te verminderen. Technieken zoals rekoefeningen, massage en dry needling kunnen bijdragen aan het herstelproces.

Het trage herstel van een tennisarm komt voornamelijk door de slechte doorbloeding van de pezen, aanhoudende belasting en een mogelijk chronische ontsteking. Met de juiste rust en behandelingen kun je echter stappen maken naar volledig herstel.

https://elleboogklachten.nl/tennis-elleboog/

Lees deze artikelen voor meer inzicht

11

april

Trends op het gebied van kantoorinterieur in 2025

De manier waarop we werken verandert in razend tempo, en dat zie je terug in de manier waarop kantoren worden ingericht. Flexibel werken, welzijn op de werkvloer en duurzaamheid zijn niet langer alleen maar buzzwoorden,

09

april

Waarom ergonomische werkschoenen onmisbaar zijn op de werkvloer

  Of je nu werkzaam bent in de bouw, landbouw of logistiek: goede werkschoenen zijn geen overbodige luxe, maar een essentieel onderdeel van je dagelijkse uitrusting. Ze beschermen niet alleen tegen gevaren, maar dragen ook

07

april

Wat zijn de trends in huisverwarming voor dit jaar?

  Nu de dagen korter worden en de temperatuur langzaam daalt, richten steeds meer mensen hun aandacht op manieren om hun huis warm én stijlvol te houden. De trends in huisverwarming voor dit najaar laten

Heb je deze artikelen al onder ogen gehad?

Ontdek de boeiende en interessante verhalen die wij aanbieden en laat onze artikelen niet aan je voorbijgaan. Duik in diverse onderwerpen en blijf goed op de hoogte.

Gerelateerde artikelen die u mogelijk interesseren

Tips voor een goede rug

Een gezonde en sterke rug is essentieel voor een goed functioneren van je lichaam. Het is niet alleen belangrijk voor

Symptomen van ADD: een diepgaande kijk

Attention Deficit Disorder (ADD) is een neurobiologische aandoening die wordt gekenmerkt door een aanhoudend patroon van onoplettendheid en concentratieproblemen. Het

Geen berichten meer om te tonen