Massage praktijk de bron
Image default
Gezondheid

Wat betekent couperose? En is er veel baat bij een voortijdige aanpak?

Couperose is een dermatologische aandoening waarbij op de huid kleine roodheid, irritatie en verwijde haarvaatjes verschijnen in de vorm van lijntjes of sliertjes. Couperose komt voor in het gezicht. De meest voorkomende zones zijn de jukbeenderen, de neus en de bovenkin.

In vele gevallen heeft de roodheid die verschijnt niets te maken met couperose, ook al gaat het om dezelfde pathologie. Rode vlekken kunnen in het gezicht verschijnen als gevolg van de kou in de winter of de zon in de zomer. Als het echter om een kortstondige roodheid gaat, hoeft u zich geen zorgen te maken. Couperose is een veel grotere roodheid die permanent is.

Couperose komt dus meestal voor bij mensen met een dunne huid. Dat wil zeggen, bij mensen die een gevoeliger huid hebben dan normaal. Bovendien is het een aandoening die meer vrouwen dan mannen treft. Hoewel er ook een genetische predispositie bestaat die het bestaan van couperose bepaalt bij bepaalde mensen die geen gevoelige huid hebben.

Hoe herken je couperose?

Het belangrijkste en meest voorkomende symptoom van couperose is het verschijnen van kleine verwijde haarvaatjes in het gezicht. Deze haarvaatjes die in het gezicht verschijnen, vormen een soort roodachtig spinnenweb. Dit symptoom wordt telangiëctasie genoemd.

Telangiëctasie is te wijten aan een toename van de bloedstroom die optreedt wanneer arteriolen en venulen zich verwijden. Dat wil zeggen dat de kleine adertjes in ons gezicht verwijden omdat ze hun elasticiteit verliezen en uiteindelijk verwijd blijven, zonder hun normale grootte terug te krijgen. Dit symptoom komt ook voor bij andere huidaandoeningen zoals couperose.

Een ander symptoom van couperose, naast de kleine roodheid in de vorm van een spinnenweb, is het gevoel van warmte en branderigheid op de plaats waar de telangiëctasie verschijnt. 

Wat zijn de oorzaken van couperose?

Het eerste wat duidelijk moet zijn, is dat couperose optreedt als gevolg van verwijde bloedvaten in het gezicht. Daarom kan elke factor die verwijding van deze haarvaten veroorzaakt de oorzaak zijn van couperose, op webshops zoals Carens Choice kun je effectieve producten vinden. Sommige van onderstaande factoren die couperose kunnen veroorzaken zijn als volgt:

  • Blootstelling aan extreme weersomstandigheden die vasculaire veranderingen bevorderen, zoals hitte, kou of wind.
  • Blootstelling aan plotselinge temperatuursveranderingen die samentrekking en verwijding van de bloedvaten veroorzaken, waardoor de bloedvaten hun elasticiteit verliezen.
  • Kleine klappen of trauma’s op de huid die roodheid kunnen veroorzaken en dat deze roodheid na verloop van tijd kan aanhouden.
  • Overmatig alcoholgebruik, aangezien dit een stof is die bij overmatig gebruik problemen met de bloedsomloop kan veroorzaken.
  • Tabaksgebruik, aangezien roken de microcirculatie beïnvloedt.
  • Overmatige blootstelling aan de zon of UVA-stralen.
  • Gebruik van irriterende producten op de huid.
  • Stress, zenuwen of intense emoties die een verwijding van de bloedvaten in het gezicht veroorzaken.
  • Ziekten zoals hoge bloeddruk of diabetes.
  • Consumptie van heet of zeer pikant eten en drinken. Dit soort voedsel veroorzaakt lichaamswarmte en vasodilatatie.

Hormonale veranderingen ten gevolge van zwangerschap, menstruatie of menopauze.

Al deze factoren kunnen de oorzaak zijn van couperose, maar het hangt zonder twijfel allemaal af van de genetica van de persoon, aangezien sommige mensen meer vatbaar zijn voor couperose dan anderen