Massage praktijk de bron
Image default
Gezondheid

Wat is een doppler?

Een doppler is een medisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om de hartslag te controleren voor een baby. Het wordt hierdoor ook gebruikt om te detecteren of de foetus een hartaandoening heeft of niet. De doppler zendt geluidsgolven uit en detecteert vervolgens de terugkerende echo, die vervolgens wordt omgezet in geluid. Dit apparaat kan nuttig zijn bij het onderscheiden van normale en abnormale hartslagen bij foetussen.

 

Hoe gebruik je een doppler?

De doppler is een apparaat dat geluidsgolven gebruikt om de bloedstroom te meten. Het apparaat valt dan ook onder de categorie echografie-apparaten. Echografie-apparaten worden gebruikt om de foetus te bekijken en eventuele afwijkingen op te sporen.

 

De doppler kan worden gebruikt voor zowel risicovolle zwangerschappen als routinecontroles door een verloskundige. Zo wordt het apparaat meestal op de buik van de moeder gehouden, maar het kan ook op andere delen van haar lichaam worden geplaatst, zoals haar nek of dij. De geluidsgolven weerkaatsen van de foetus en keren terug naar het apparaat, wat vervolgens een Doppler-effect creëert. Hierdoor kunnen artsen abnormale geluiden vanuit de baarmoeder horen.

 

Verschillende soorten doppler

Er zijn twee soorten foetale doppers: de Schwartz Foetale Doppler en Fetoscope. Schwartz Foetale doppler is een handheld-apparaat dat de geluidsgolven meet en registreert die door het hart van de baby worden geproduceerd. De foetale doppler heeft twee sondes met een frequentie van 20 en 40 Hz. Het heeft ook een ingebouwde volumeregeling en een externe luidsprekeraansluiting. De laminaire stromingsbalg wordt gebruikt om de geluiden die door de hartslag worden gegenereerd te versterken, zodat je deze zowel kunt horen als opnemen. De tweede variant, de Fetoscoop, is een handheld-apparaat dat de geluidsgolven meet en registreert die door het hart van de baby worden geproduceerd. Het heeft één sonde met een frequentie van 20 Hz. Het heeft ook een ingebouwde volumeregeling en een externe luidsprekeraansluiting. De fetoscope wordt gebruikt om te luisteren naar de geluiden die door de hartslag worden gegenereerd voor een betere detectie van foetale noodsignalen, zoals een verhoogde toon of snelheid, of een verlaagd vruchtwaterniveau.

https://www.vipermedical.nl/fetal-dopplers