Massage praktijk de bron
Image default
Gezondheid

Wat is manuele therapie en welke voordelen kent het

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Het is een behandelmethode die gericht is op het herstel van functiestoornissen en bewegingsproblemen. Door middel van manuele therapie kunnen veel klachten verholpen of verminderd worden. In dit blogartikel zullen we dieper ingaan op wat manuele therapie inhoudt, welke voordelen het biedt en voor wie het geschikt is.

Wat is manuele therapie

Manuele therapie is een methode waarbij de fysiotherapeut met zijn of haar handen werkt aan het herstel van bewegingsproblemen. Dit kan door middel van manipulaties, mobilisaties en massages. Deze technieken worden ingezet om gewrichten weer soepel te maken, spieren te ontspannen en pijnklachten te verminderen.

De voordelen van manuele therapie

Manuele therapie biedt veel voordelen. Zo is het een effectieve behandelmethode voor rug- en nekklachten, maar ook voor hoofdpijn, schouder- en elleboogklachten. Daarnaast kan manuele therapie helpen bij het voorkomen van blessures en het bevorderen van het herstel na een operatie of letsel.

Wanneer is manuele therapie geschikt

Manuele therapie is geschikt voor iedereen die last heeft van bewegingsproblemen of pijnklachten. Het is een veilige behandelmethode waarbij weinig risico’s zijn. Wanneer er sprake is van een acute aandoening of een chronische aandoening is het wel belangrijk om dit te bespreken met je fysiotherapeut. Zo kan hij of zij bepalen of manuele therapie geschikt is voor jou.

Kun je bij elke fysiotherapeut terecht voor manuele therapie

Nee, manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Niet elke fysiotherapeut is hierin gespecialiseerd. Wanneer je denkt dat manuele therapie iets voor jou is, kun je het beste contact opnemen met een fysiotherapeut die hierin gespecialiseerd is.


Heb jij last van pijnklachten of bewegingsproblemen en ben je benieuwd naar wat manuele therapie voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met onze praktijk in Almere. We helpen je graag verder!