Massage praktijk de bron
Image default
Gezondheid

Wat kun je doen tegen een tennisarm?

Tennisarm, of laterale epicondylitis, is een veel voorkomende blessure bij tennisspelers die wordt veroorzaakt door herhaald gebruik van de onderarm en de elleboogspieren. Het wordt gekenmerkt door pijn en gevoeligheid aan de buitenkant van de elleboog, die kunnen verergeren bij gebruik van de arm. Gelukkig veroorzaakt een tenniselleboog met de juiste behandeling geen langdurige schade of invaliditeit.

Wat moet je doen bij symptomen?

Bij symptomen van een tenniselleboog is het belangrijk om te rusten en activiteiten te vermijden die het probleem verergeren, zoals het vastgrijpen van voorwerpen of het zwaaien met sporttoestellen. Elke paar uur 10-15 minuten ijs aanbrengen op het getroffen gebied kan de ontsteking verminderen en de pijn verlichten. Vrij verkrijgbare medicijnen zoals ibuprofen kunnen ook verlichting bieden bij lichte ongemakken. U kunt ook een fysiotherapeut raadplegen om een geschikt rek- en versterkingsprogramma te ontwikkelen dat is afgestemd op uw individuele behoeften.

Het belangrijkste om te onthouden bij een tenniselleboog is om preventieve maatregelen te nemen voordat het een probleem wordt. Door ervoor te zorgen dat u bij het sporten een goede vorm aanneemt, verkleint u het risico dat u deze aandoening ontwikkelt. Draag geschikte kleding, zoals pols- en elleboogsteunen, om uzelf te beschermen tegen blessures tijdens het spel. Daarnaast helpt het nemen van regelmatige pauzes tijdens het sporten de vermoeidheid te minimaliseren, zodat u uw spieren en gewrichten niet te veel belast.

Behandelingen

Als uw tenniselleboog is uitgegroeid tot chronische pijn, zijn er een aantal behandelingen mogelijk. Steunzolen zoals braces of bandjes zijn ontworpen om de druk van de pees te verlichten en waar nodig ondersteuning te bieden; steroïde-injecties kunnen ook helpen de ontsteking te verminderen; ultrasone therapie is effectief gebleken bij het verbeteren van de doorbloeding van gebieden die door de tendinopathie zijn aangetast; tot slot is laserbehandeling effectief gebleken bij het verminderen van ontsteking en het stimuleren van weefselgenezing.

Hoe ernstig uw geval van tenniselleboog ook is, het is altijd het beste om eerst te beginnen met conservatieve behandelingen voordat u overgaat tot meer geavanceerde ingrepen, zoals een operatie, indien nodig. Zorg ervoor dat u een ervaren zorgverlener raadpleegt die een nauwkeurige diagnose kan stellen en een passend behandelplan kan opstellen om weer in actie te komen zonder uw gezondheid in gevaar te brengen!