Massage praktijk de bron
Image default
Gezondheid

Wat zijn de meest gangbare misverstanden over een burn-out?

Wat zijn de meest gangbare misverstanden over een burn-out?

Het lijkt de laatste jaren wel alsof steeds meer mensen een burn-out krijgen. Op internet is er genoeg informatie terug te vinden over wat een burn-out is. Tegelijkertijd bestaan er nog veel te veel misverstanden over de burn-out, waardoor niet iedereen snapt hoe erg het eigenlijk is. Een burn-out gooit het hele leven van de persoon die er last van heeft overhoop. Tegenwoordig kent iedereen tenminste één persoon die met een burn-out te maken heeft of heeft gehad. In deze blog lees je welke onduidelijkheden er nog rondom de burn-out zweven.

 

Een burn-out is voor zwakkelingen

Hier is helemaal niets van waar! Een burn-out kan iedereen overkomen en juist de mensen die het sterkst zijn en altijd maar doorgaan, komen vaker in een burn-out terecht. Een burn-out komt vaker voor bij mensen met een sterke wilskracht en die daarbij een groot verantwoordelijkheidsgevoel met zich meedragen. Juist de mensen die de gaten op het werk willen dichtlopen en die hun collega’s werk uit handen willen nemen, komen in aanmerking voor een burn-out. Tegelijkertijd heeft niet iedereen die burn-out klachten ervaart direct een burn-out. Er zijn namelijk verschillende fasen te constateren en wanneer je in een beginfase zit, kan je de échte burn-out wellicht nog voorkomen als je er snel bij bent. Een burn-out is altijd aan werk gerelateerde stress te wijten Nee, dit is niet waar. Een burn-out ontstaat namelijk vaak door een mengeling van stressfactoren in je leven. Alle levensomstandigheden zoals problemen thuis, ruzies met vrienden, het overlijden van een geliefde en stress op werk kunnen samen voor een burn-out zorgen. Soms is het zelfs zo dat iemand door de stress uit zijn/haar privéleven juist minder op het werk gaat presteren waardoor er daar ook stress ontstaat. Als je dan nergens meer stoom af kunt blazen heb je na verloop van tijd een grotere kans op een burn-out. Het gaat vaak om de combinatie van verschillende stressfactoren.

Een burn-out is een depressie

Dit is een veelvoorkomende gedachte over burn-outs. In essentie komen een depressie en een burn-out best met elkaar overeen. Een burn-out en een depressie zorgen er beide voor dat je veel minder energie hebt en jij je opgebrand voelt. Toch zijn beide aandoeningen totaal verschillend. Iemand met een depressie vindt niets de moeite waard, terwijl iemand met een burn-out wel wil genieten, maar veel te weinig energie heeft. Twijfel jij of je burn-out klachten hebt en wil je er meer over weten? Doe dan gerust een burn-out test.

 

https://liberi.nl/