Massage praktijk de bron
Image default
Bedrijven

Worden jouw ziektekosten voor corona gedekt?

Inmiddels kunnen we er niet meer omheen: corona zal voorlopig nog wel even blijven en veel mensen hebben er al mee te maken gehad. Er is bij veel mensen onduidelijkheid over de kosten. Wat wordt hiervoor vergoed en wat niet? Heb jij zelf corona gehad dit jaar en vraag jij jezelf af wat er door jouw zorgverzekering gedekt wordt? In dit artikel lees je meer over corona en jouw zorgverzekering.

Coronatest vergoed of niet?

Heb je milde of zware klachten en vermoed je dat corona hebt? Dan laat je jezelf testen bij de GGD. Deze tests vallen onder de basisverzekering en hier hoef je dus niks voor te betalen. Ga je zelf een test doen bij een particuliere instantie, omdat je bijvoorbeeld op reis gaat en een negatieve PCR-test moet kunnen overhandigen? Dan dien je deze kosten zelf te betalen. Ben je getest in een ziekenhuis, GGZ-instelling of eerstelijns-verblijfinstelling? Dan krijg je de kosten vergoed, maar wordt voor deze behandeling jouw eigen risico wel aangesproken.

In het ziekenhuis door Corona: wat wordt vergoed door de verzekering?

Heb je ernstige klachten van Covid-19, dan kan het zijn dat je hiervoor behandeling in het ziekenhuis nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je extra zuurstof toegediend moet krijgen, of omdat je vanwege heftige klachten aan de beademing moet. Je krijgt dan vanuit de basisverzekering een vergoeding, maar er wordt eerst wel aanspraak gemaakt op jouw eigen risico. Je betaalt dus zelf het bedrag van €385,-, pas daarna ontvang je vanuit de basisverzekering een vergoeding.  Wil je in de toekomst ook goed verzekerd zijn voor coronazorg, overweeg dan om over te stappen van zorgverzekering.

Kosten in het buitenland gemaakt door Covid-19, krijg je daar een vergoeding voor?

Ben je in het buitenland voor vakantie of werk en krijg je daar Corona, dan dien je als eerste in quarantaine te gaan. Krijg je klachten en moet je hiervoor met spoed behandeld worden, dan wordt dit vanuit de basisverzekering vergoed. Jouw eigen risico is dan wel van toepassing. De buitenlandse dekking van zorg geldt namelijk alleen voor spoedeisende zorg. Let op, heb je hier een aanvullende verzekering voor, of een aparte reisverzekering, dan zijn de voorwaarden van die polis van toepassing. Wil je verschillende zorgverzekeringen vergelijken, dan kun je dit online doen. Je kunt zo controleren of jouw huidige polis nog bij jouw wensen past.