Massage praktijk de bron
Image default
Gezondheid

Zo overwin jij je angst voor de tandarts!

Veel mensen zijn bang voor het jaarlijkse of halfjaarlijkse bezoekje aan de tandarts. Medewerkers in kille witte en blauwe pakken die met allemaal gereedschap aan je gebit zitten te sleutelen. Toch is het hard nodig om gaatjes te voorkomen en je gebit gezond te houden. Maar hoe kan het dat de een bang is voor de tandarts en de ander niet? En waar komt deze angst vandaan? Je leest het in dit artikel!

Waar komt de angst voor de tandarts vandaan?

Er zijn meerdere mogelijke redenen waarom iemand bang is voor de tandarts. De oorzaak kan bijvoorbeeld liggen bij een nare ervaring uit het verleden of beangstigende verhalen van anderen. Het kan ook zijn dat iemand gewoon niet van de hele sfeer houdt, de strakke pakken en metalen objecten waarmee in je mond wordt geprutst. 

Vraag om een verdoving

Een van de beste tips die je kunt krijgen is het vragen om een verdoving. Wanneer je een verdoving hebt gekregen voel je de eventuele pijn in ieder geval niet. Hierdoor kun je je beter overgeven aan de werkzaamheden van de tandarts of mondhygiënist. 

Communiceer duidelijk

Het is zeer belangrijk dat je ten alle tijden duidelijke communicatie hanteert met de tandarts. Wanneer je angstig bent is het goed om dit aan te geven, zodat de tandarts hier rekening mee kan houden. Soms vraagt de tandarts er zelf ook al naar om je hierbij te helpen, zoals de Tandarts Galgenwaard. Geef het ook aan als iets niet prettig voelt.

 

(Bron: https://www.mondzorggalgenwaard.nl/) 

Neem iemand mee

Vind je het ondanks deze tips nog steeds erg moeilijk om zonder angst in de tandartsstoel te stappen? Dan is het verstandig om iemand mee te nemen die je kan kalmeren. Neem iemand mee die je goed kent en vertrouwd, zo kan deze persoon je er doorheen coachen. Want naar de tandarts gaan, moet je blijven doen voor een goed gebit.