Massage praktijk de bron
Woning en Tuin

Hoe voorkom je geluidsoverlast bij een houten vloer?

Wanneer je benedenburen hebt moet je natuurlijk wel even goed nadenken wanneer je laminaat gaat kopen en leggen. Plavuizen zijn bijvoorbeeld berucht vanwege de geluidsoverlast die ze kunnen veroorzaken. Maar ook een houten vloer kan problemen geven. Je kunt al veel voorkomen door in huis geen schoenen te dragen maar zachte sloffen of pantoffels. Maar nog belangrijker is het om goed na te denken over een goede, dempende laminaat ondervloer. Hiermee voorkom je dat er overlast en dus ergernis ontstaat.

Een ondervloer dempt het geluid

Door een goede ondervloer te plaatsen voordat je laminaat of parket gaat leggen, zorg je ervoor dat het geluid van voetstappen en dergelijke sterk wordt gedempt. Een ondervloer bestaat uit vilt of ander geluiddempend materiaal. Deze ondervloer wordt op de basisvloer van hout of beton gelegd voordat hierover het hout wordt gelegd. Een ondervloer heeft niet alleen een geluiddempend effect. Deze zorgt er ook voor dat warmte beter wordt vastgehouden. Positief gevolg is dus dat je minder geld kwijt bent aan stookkosten.

Een ondervloer kan verplicht zijn

Woon je in een appartement of flat, dan kan het zelfs verplicht zijn om een geluiddempende ondervloer te leggen. Dit is dan opgenomen in het huishoudelijk reglement van de verhuurder of van de vereniging van eigenaren. Het is dus altijd verstandig om dit soort reglementen te raadplegen voordat je een nieuwe vloer gaat leggen. Zo voorkom je problemen of zelfs dat een vloer weer moet worden verwijderd. Als je niet aan de eisen voldoet kan dit het gevolg zijn, en dat brengt uiteraard onnodige kosten en overlast met zich mee.