Je bed zou een plaats van ontspanning en herbronning moeten zijn … Maar stress, zorgen, een slechte matras en een foute slaapomgeving kunnen wel eens roet in het eten strooien. Wanneer je niet goed kan slapen is dat frustrerend, maar ook ongezond. Een goede nachtrust is nu eenmaal geen optie, maar een noodzaak! Wil je je geest en je lichaam gezond houden, dan is een goede nachtrust van vitaal belang en niet zomaar iets om onder de mat te vegen. Als je zeven uur per nacht lekker slaapt, dan laadt je lichaam weer op, genereren je hersenen en kom je geestelijk volledig tot rust. Dit zorgt er dan weer voor dat je de volgende ochtend fit en monter voor de dag komt. Kun je dus niet goed slapen? Dan wordt het tijd om daar wat aan te doen!
De meest voorkomende redenen waarom je niet kan slapenVaak zijn het externe invloeden – zoals terugkerende geluiden en/of je levensstijl – die een goede nachtrust bemoeilijken. Een snurkende partner, jetlag, een huilende baby, vliegtuigen of een drukke straat, bijvoorbeeld, zorgen er allemaal voor dat je slaap grondig kan worden verstoord. Maar slaaptekort kan ook heel wat andere oorzaken hebben. Het kan zijn dat je een piekeraar bent. Dan val je misschien wel in slaap, maar wordt de kwaliteit van je slaap toch negatief beïnvloedt. Je wordt dan zonder twijfel ’s morgens meestal slechtgehumeurd, groggy en moe wakker. Ook door aandoeningen zoals chronische slapeloosheid – waardoor het soms moeilijk is om in slaap te vallen en/of te blijven – en slaapapneu – waarbij je vaak happend naar adem wakker wordt -, kan je nachtrust grondig worden verstoord.
Stress is funest voor je slaapJe moet dringend nog een project afwerken, je moeder ligt in het ziekenhuis en je moet al weken een afspraak vastleggen bij de dokter, maar je komt er niet toe? Met andere woorden, je maakt je zorgen en bent overbelast. Velen onder ons hebben de neiging om spanningen mee naar bed te nemen en dat is nu net dé plek waar deze het minst welkom zijn. Op het einde van de dag is het dus belangrijk om stoom af te laten. Doe aan sport, mediteer, zing, of wandel je zorgen weg, maar neem ze zeker niet mee naar de slaapkamer! Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar uiteindelijk is het belangrijk om ’s avonds actief de stress uit bed te trappen. Hoe beter je daarin slaagt, hoe beter je zult slapen.
Hoe relax je voor het slapengaanMisschien ben je je er niet van bewust dat “stress mee naar bed nemen” de perfecte formule is voor slaapproblemen. Als je moeite hebt om in slaap te vallen, word je steeds onrustiger naarmate je langer wakker ligt. Je tovert zo onbewust je slaapkamer om tot een ongemakkelijk oord. Deze negatieve connotatie kun je alleen maar bestrijden door gezonde gewoontes aan te nemen voor je naar bed gaat. Hieronder volgen enkele tips: · Neem tijd om te mediteren en je gedachten te ordenen. Probeer je hoofd leeg te maken voor je onder de lakens kruipt. · Zorg voor routine – Dat kan bijvoorbeeld door elke avond een kopje kruidenthee (zonder theïne natuurlijk) te drinken, een wandeling te maken na het avondeten of te genieten van een heldere sterrenhemel. · Wanneer je niet in slaap komt – of midden in de nacht bent wakker geworden – dan heeft het geen zin om in je bed te blijven liggen als je na 20 minuten nog niet terug in slaap bent gevallen. Je kunt dan best opstaan en wat rustige beweging nemen. Ben je aan het dobben, noteer dan op een blad papier wat je dwarszit en neem je voor je probleem pas de volgende dag weer op te pakken. · Vermijd over stimulatie – Ondertussen weten we wel dat blauw licht onze slaap negatief beïnvloedt. Kijk niet naar tv of een scherm vlak voor het slapengaan, eet niet, en drink geen alcohol of cafeïne in de uren voor het naar bed gaan. Een gewoon boek lezen, kan natuurlijk wel. Het is belangrijk om je geest en zintuigen niet te overprikkelen. · Probeer te ontspannen met yoga of relaxatietherapie. Concentreer je op je ademhaling, of luister naar rustgevende muziek.
Ook enkele medische problemen kunnen je slaap beïnvloedenEen gebrek aan slaap kan ook wijzen op bepaalde slaapstoornissen of andere gezondheids- of andere medische roblemen. Wanneer het bovenstaande niet helpt, ga dan zeker bij de dokter langs voor een diagnose en behandeling. Vaak voorkomende medische oorzaken van slapeloosheid zijn: · Reflux · Slaapapneu (ook kinderen kunnen hieraan lijden) · Nachtmerries · Rusteloze benen syndroom (RLS) · Hormonale veranderingen (puberteit/ menopauze) · Narcolepsie · Diabetes · Chronische pijn. · Depressie · Slaapwandelen · Een slecht kussen of een onaangepaste matras. Voor dit laatste ben je bij Hypnia aan het juiste adres. Op onze website kun je in 6 gemakkelijke stappen nagaan welke matrassen het best bij jezelf en je slaapgewoonten past. Maar, zoals hierboven beschreven: “De sleutel tot een betere nachtrust ligt in herkennen van de factoren die je slaap negatief beïnvloeden, het ontspannen voor je naar bed gaat en het bespreken van eventuele atypische symptomen met je huisarts.” Wees bewust en blijf actief! Wil je weten wat onze klanten van ons denken? Lees dan vlug de Hypnia reviews erop na! |
