Massage praktijk de bron
Image default
Gezondheid

Wat is genderdysforie en hoe kan een genderdysforie psycholoog helpen?

Genderdysforie is een vorm van verwarring of ongemak die voorkomt bij mensen die zich niet thuis voelen in de genderidentiteit die aan hun geslacht is toegewezen. Wanneer iemand naar het geslacht voelt dat ze zijn, verschilt dit van wat er op hun identiteitsdocument wordt vermeld. Dit kan leiden tot angst, depressie, schaamte en onzekerheid. Gelukkig kunnen mensen met genderdysforie hulp krijgen van een genderdysforie psycholoog.

Hoe een genderdysforie psycholoog helpt bij het omgaan met genderdysforie? 

Een genderdysfore psycholoog helpt mensen bij het omgaan met de emotionele, sociale en fysieke aspecten van hun situatie. Ze bieden ook praktische adviezen voor het omgaan met transgender vraagstukken zoals juridische documentatie, medische interventies en sociale acceptatie.  Ze werken ook samen met andere professionals zoals artsen om te helpen bij het beheren van symptomen zoals angst en depressie.  De meeste professionals zijn opgeleid om te werken met personen die worstelen met hun identiteit, waardoor ze in staat zijn om empathisch te zijn en gericht op herstel.

Hoe genderdysforie behandelen?

Eén manier waarop deze professionals helpen bij het aanpakken van genderdysforie is door cognitieve gedragstherapie toe te passen (CGT). Deze therapievorm richt zich op het veranderen van ongewone denk- en gedragspatronen die leiden tot symptomen zoals depressie of angst. CGT streeft er ook naar om mensen bewust te maken van hun overtuigingen over genderidentiteit en hoe deze invloed kunnen hebben op hun stemming en gedrag. Deze therapievorm helpt cliënten om constructief naar hun situaties te kijken in plaats van negatief denken dat leidt tot problematisch gedrag.